První značky Regionální potravina

Prvních šest výrobků získalo značku Regionální potravina Jihočeského kraje. Značku vytvořilo ministerstvo zemědělství a má garantovat kvalitu oceněných specialit regionálního původu. Udělovala se poprvé právě na jihu Čech, následovat budou další kraje, řekla při slavnostním udělování nového ocenění ředitelka jihočeské agrární komory Hana Hricová.

Svou kvalitou porotce přesvědčili sýr Zlatá niva z Madety, Boubín žitno-pšeničný chléb Vladimíra Caise, Mauzů myslivecká paštika firmy Mauz – výroba, Lhenická ovocná šťáva jablko-jahoda Karla Gregory, červené kysané zelí Zemědělského podniku Malše a uzený kapr Blatenské ryby. Přihlásilo se 154 specialit od 45 výrobců, vítěz má právo užívat značku čtyři roky.
Václav Špeta ze společnosti Blatenská ryba očekává, že by ocenění mohlo pomoci odbytu jejich výrobků. „Chceme tímto zvýšit náš odbyt, a to nejenom kapra, ale všeobecně sladkovodních ryb,“ řekl novinářům. Největším problémem rybářů v Čechách je podle něj nízká spotřeba sladkovodních ryb.
S odbytem ovocných šťáv nemá problém výrobce Karel Gregora. „Prodává se to samo a prodává se to dobře. Momentálně nestačíme vyrábět,“ řekl. Ročně vyrobí kolem 500 tisíc litrů. Porotu zaujala i paštika ze zvěřiny hlubocké výrobny Mauz. Jednatel společnosti Karel Karda očekává, že by se zvýšený zájem o výrobek mohl projevit na podzim. Do té doby má trvat propagační kampaň oceněných potravin.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *