Pstruh předhání v oblibě spotřebitelů kapra

Spotřebitelé v České republice preferují mezi sladkovodními rybami pstruha. Vyplývá to z průzkumu konzumace sladkovodních ryb, který realizovala agentura Ogilvy Group pro Rybářství Kolář z Vysočiny. Před kaprem by pstruhovi dalo přednost více než 65 procent respondentů, a to především kvůli jeho chuti. Podle průzkumu má na tuto volbu poměrně velký vliv věk odpovídajících.

Zatímco u mužů ve věkové kategorii 15 až 20 a nad 61 let byla popularita mezi pstruhem a kaprem rovnoměrně rozdělena, u mužů ve věku od 21 do 60 let již v oblibě jasně dominoval pstruh, a to téměř dvojnásobně.  Ženy by daly pstruhovi přednost i v nejnižší oslovené věkové kategorii, tedy od 15 let, a až do 60 let preferují oslovené respondentky pstruha oproti kaprovi více než dvojnásobně. Teprve ve věkové kategorii od 61 let se ženy výrazně více přiklánějí ke kaprovi. To podle průzkumu dokazuje trend vzrůstající obliby pstruhů u mladé a střední generace.

 

Cena není nejdůležitější

Při koupi ryby hraje u necelé poloviny dotázaných roli její původ. Menší význam pak nakupující přikládají překvapivě ceně. Jen přibližně 18 procent oslovených si vybírá ryby záměrně podle toho, které jsou v akci. Bez ohledu na cenu si pak rybu podle chuti dopřeje více než polovina respondentů. Další přibližně třetina oslovených má oblíbený konkrétní druh a u něho pak hlídá výhodnou cenovou nabídku.

Podle průzkumy by tento trend mohl být přívětivý pro tuzemské producenty ryb, kteří se dlouhodobě snaží zvýšit konzumaci ryb z českého trhu oproti těm dováženým z ciziny.

„Rádi bychom v České republice co nejvíce přispěli ke zvýšení konzumace sladkovodních ryb. I z těchto důvodů jsme zcela změnili naši dlouhodobou firemní strategii, kdy naše produkce směřovala převážně na export. Naší novou filozofií je naopak ponechat co největší počet námi odchovaných ryb v České republice a nabízet je koncovým zákazníkům prostřednictvím prvotřídních obchodníků, jako je například síť farmářských prodejen Náš grunt. A těmito kroky chceme zvrátit trend, kdy naše české produkty kupují kvůli vysoké kvalitě sousedé z okolních států a k nám na pulty se naopak dostávají ryby dovážené z rychlochovů, které nejsou ani zdaleka tak kvalitní,“ říká farmář a majitel Rybářství Kolář Josef Kolář.

Jeho rodina hospodaří na 16 tisíc hektarech zemědělské půdy od roku 1992. Vedle chovu dobytka, kuřat, vepřového a rostlinné produkce se od roku 2013 stará také o zmíněné Rybářství Kolář, původně známé jako rybářství Velké Meziříčí, které obhospodařuje celkem  850 hektarů vodní plochy ve 150 rybnících, a již přes 40 let patří k tradičním producentům tržního pstruha. Vedle toho se podnik zabývá také chovem sivena a dalších sladkovodních ryb.

 

Spotřeba pomalu roste

Na území České republiky se nachází více než 24 tisíc rybníků a vodních nádrží, jejichž celková plocha představuje 52 tisíc hektarů, z toho je v využito k chovu ryb 42 tisíc hektarů rybníků. Podle informací ministerstva zemědělství činila průměrná tuzemská spotřeba ryb v loňském roce 5,8 kilogramu ryb na osobu, což představovalo meziročně téměř dvouprocentní nárůst.

Z průzkumu vyplývá, že více než 48 procent oslovených konzumuje rybu maximálně jedenkrát měsíčně nebo dokonce ještě méně. Výživoví odborníci přitom považují za optimální mít na jídelníčku ryby dva- až třikrát týdně. V takovém množství konzumuje ryby jenom necelých 14 procent respondentů.  Dalších 17 procent z nich si dopřeje rybu nejméně jedenkrát týdne.

Téměř 37 procent lidí, kteří se průzkumu zúčastnili, by si kupovalo ryby častěji, pokud by byla jejich dostupnost lepší. U naprosté většiny dotázaných by však tento aspekt neměl na míru konzumace ryb vliv.

Při štědrovečerní večeři je z ryb v České republice stále nejčastěji připravován kapr, který je součástí slavnostního menu u téměř tří čtvrtin respondentů. Průzkum však naznačil, že i do vánočních tradic postupně začínají pronikat trendy moderní kuchyně. Přestože totiž většina respondentů nemá potřebu své zvyklosti měnit, celkem 33 procent dotázaných odpovědělo, že jako sváteční rybu mělo nebo by chtělo pstruha vyzkoušet. Podle statistických údajů ministerstva zemědělství však z celkové roční produkce tržních ryb u nás, která se dlouhodobě pohybuje kolem 20 tisíc tun, tvoří plných 89 procent právě tradiční kapr.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *