Regionální potravina Libereckého kraje

Regionální agrární rada Libereckého kraje vyhlásila soutěž o Regionální potravinu Libereckého kraje. Letos se koná už posedmé. Regionální označení získalo v kraji už 39 produktů, loni jich výrobci do soutěže přihlásili 53, označení jich získalo šest. Soutěží se v devíti kategoriích, tři však loni i předloni zůstaly prázdné. Nejvíce zastoupeny byly loni tepelně opracované masné výrobky, řekla koordinátorka soutěže Vladimíra Pachlová z Regionální agrární rady kraje.

Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství. Cílem je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců i regionů původu potravin. Pro spotřebitele má být značka garancí, že jde o produkty, v nichž je nejméně 70 procent místních surovin. Oceněný výrobek může značku užívat na obalu po dobu čtyř let. Značku loni v celé zemi získalo 107 výrobků, přihlášeno jich bylo dohromady 1262 od 418 producentů. Do soutěže mohou své výrobky hlásit malé a střední potravinářské a zemědělské firmy do 250 zaměstnanců. „Přihlášky mohou zájemci podávat do 25. března. Oceněné výrobky mohou lidé ochutnat při nejrůznější akcích, letos to bude poprvé 1. června na Dni dětí, který tradičně pořádá Svaz chovatelů ovcí a koz v libereckých kasárnách,“ uvedla Pachlová. Upozornila také, že soutěž Regionální potravina není v Libereckém kraji jedinou potravinářskou soutěží. Regionální výrobci mají možnost přihlásit se také do soutěže Výrobek Libereckého kraje z odvětví potravinářství-zemědělství. Soutěž bude letos kraj organizovat potřinácté, příjem přihlášek však zatím vyhlášen nebyl.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *