Regionální potravinou Libereckého kraje je dalších šest výrobků, převažovali uchazeči o značku na masné výrobky

Označení Regionální potravina Libereckého kraje získalo letos dalších šest výrobků. Celkem jich tak může toto regionální označení původu používat už 39. O značku se ucházelo dohromady 53 produktů od 24 výrobců, nejsilnější zastoupení měly tepelně opracované masné výrobky. Uvedla to koordinátorka soutěže Vladimíra Pachlová z Regionální agrární rady kraje. Soutěží se v devíti kategoriích, tři však stejně jako loni zůstaly prázdné.

Označení Regionální potravina Libereckého kraje získaly nově Ruprechtická bylinková klobása liberecké společnosti Maso Rydval, tvaroh s česnekem a pažitkou z mlékárny Jiřího Vrkoslava ze Zlaté Olešnice, Jeřmanický zákys ze Zemědělské farmy K.E.K. v Šimonovicích, Mikulův pecen z turnovské pekárny Jiřího Mikuly. Označení Regionální potravina ponese nově i pivní speciál Vratislavický ALE z Pivovaru Vratislavice a BIO sterilovaný patizon od Jana Vericha.
Podle ředitele potravinářského odboru ministerstva zemědělství Jindřicha Fialky, který byl předsedou sedmičlenné hodnotitelské komise, je potěšitelný je zvýšený zájem výrobců, kterých se v letošním ročníku přihlásilo větší množství. Vysoce hodnotil úroveň výrobků, které byly posuzovány v kategoriích pekařských či mléčných. Žadatelé se velmi dobře vypořádali s pravidly pro označování výrobků a čím dál častěji používají názvy spojené s regionem, poznamenal.

Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství. Cílem je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců i regionů původu potravin. Pro spotřebitele má být značka garancí, že se jedná o produkty, v nichž je nejméně 70 procent místních surovin. Oceněný výrobek může značku užívat na obalu po dobu čtyř let. V současné době ji má celkem 475 produktů ze 13 regionů Česka.
Soutěž Regionální potravina není v Libereckém kraji jedinou potravinářskou soutěží. Regionální výrobci mají možnost přihlásit se také do soutěže Výrobek Libereckého kraje z odvětví potravinářství – zemědělství roku 2015. Soutěž organizuje Liberecký kraj už podvanácté. Uzávěrka přihlášek je 29. května, nejlepší výrobky budou slavnostně vyhlášeny na 13. krajských dožínkových slavnostech 5. září ve Frýdlantu, řekla mluvčí krajského úřadu Markéta Dědková.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *