Rekordní výstav v Budvaru?

O rekordním výstavu piva v Budějovickém Budvaru rozhodne prosinec. Za posledních 20 let se podniku podařilo výrobu téměř ztrojnásobit. Loni pivovar zaznamenal druhý nejlepší výsledek ve své stošestnáctileté historii, prodal 1,32 milionu hektolitrů piva, z toho více než polovinu tvořil ležák. Právě v období Vánoc a Nového roku si lidé dopřávají kvalitní prémiové světlé i tmavé ležáky, které pro tuto příležitost kvasí a zrají ve sklepích Budvaru zhruba devadesát dnů, řekl vrchní sládek Adam Brož

U světlého piva zdůrazňuje jeho jistou univerzálnost ke všem pokrmům z masa, kdo má rád výraznou praženou chuť, může podle něj vyzkoušet tmavý ležák. Ten budou moci o svátcích ochutnat také Američané. Budvar totiž rozšířil sortiment piva vyváženého do USA právě o tmavý ležák. Loď s 300 hektolitry kvalitního moku tam vyplula přes oceán v listopadu.
Výjimečnost piva Budweiser Budvar spočívá v kvalitních českých surovinách z vybraných lokalit. Vyrobeno je z vody čerpané z tří set metrů hlubokých artéských vrtů, hlávkového žateckého chmele, vybraných odrůd sladu z Hané a vlastních kvasnic. Pijí ho lidé v 60 zemích světa, třeba do Izraele putuje speciálně dozorovaná šarže košer piva.
„Voda je naprosto výjimečná, spojená s lokalitou budějovické pánve, čerpá se z třetihorních vrstev, je použitelná bez jakékoliv chemické úpravy,“ upozornil sládek. Díky nízkému obsahu minerálů, zvláště vápníku a hořčíku, je velmi měkká, což je pro výrobu piva důležité.
„Podstatnou surovinou je slad. K jeho nákupu jsme velmi přísní. Pochází z ječmene, který je pěstován pouze na moravských polích, a akceptujeme pouze tři jeho odrůdy – malz, bojos a tolar,“ upozornil Brož. Posuzuje se jeho barva, vůně, vzhled, mechanická tuhost, křehkost a spousta dalších chemických ukazatelů. I když počasí letos obilovinám nepřálo, pivovar má podle sládka zajištěn dostatek kvalitního sladu.
Doby, kdy se na Žatecku pěstoval chmel na 12.000 hektarech, jsou podle Brože dávno pryč, dnes je tato surovina pro výrobu piva už téměř vzácná, chmelnice mají výměru kolem 3000 hektarů. Pivovar nakupuje jedinou odrůdu – takzvaný žatecký poloraný červeňák. „Je to celosvětově uznávaný nejjemnější chmel, který pivu propůjčuje chmelové aroma a jemnou hořkost,“ řekl sládek. Chmel používá Budvar v hlávkové lisované podobě.
S chmelem je to podle sládka jako na houpačce, střídají se dobré a horší sklizně, k té druhé patří i letošní rok. Pivovar z nové sklizně vyrábí pivo zhruba od počátku následujícího roku. Další ingrediencí k výrobě piva jsou kvasnice, které mají velký význam pro chuťový profil piva. Od založení pivovaru používají v Budvaru vlastní kmen. V pivovaru se pomnožují a zhruba jednou do roka se v laboratoři pěstuje zcela nová čistá kultura z jediné buňky.
Prosinec je druhý sezonní vrchol ve spotřebě piva. Protože ještě neskončil, sládek nechce říci, zda podnik loňský výstav překoná, či nikoliv. Kvůli metanolové aféře se více piva v Česku nepilo. Loni ale pivovar zaznamenal příznivý vývoj především v exportu. Vyvezl rekordních 650 tisíc hektolitrů piva.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *