Rezidua léčiva ve vepřovém z Belgie

Státní veterinární správa ČR pozastavila ze dvou zásilek vepřového masa s nadlimitním množstvím reziduí léčiva sulfadiazinu o hmotnosti 34 000 kg zatím 26 000 kg. Před závadným belgickým vepřovým masem varovaly belgické orgány Systémem rychlého varování (RASFF). Zprávu zveřejnily 18. dubna, zatímco nedostatek byl zjištěn už 8. dubna. I přes tuto časovou prodlevu se podařilo většinu ze zásilek pozastavit. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy ČR Josef Duben.

Limit obsahu zbytků léčiv v mase určeného pro lidskou spotřebu je u sulfadiazinu 100 mikrogramů na kilogram. V tomto případě belgického vepřového chlazeného a vepřového chlazeného s kostí byl podle Dubna limit překročen více než dvakrát, obsah dosáhl 279 mikrogramů na kilogram. Toto množství člověka po jednorázové konzumaci sice neohrozí, ale je to opět další kapka, která může přispívat k „posílení odolnosti“ mikroorganismů proti antibiotikům. Proto jsou stanovené limity pro rezidua, proto se léčiva musí vysadit určitou dobu před porážkou hospodářských zvířat a proto se také obsah těchto reziduí monitoruje, vysvětlil Duben.
Podle šéfa Státní veterinární správy ČR Milana Maleny je na belgickém případě však patrné, že varování systémem RASFF, aby bylo opravdu účinné, nesmí zaznamenat prodlevu, která v tomto případě byla 10 dní.
Ivan Fuksa, ministr zemědělství ČR, k tomuto případu konstatoval: „Veterinární léčiva musejí být bezpečná nejen pro zvířata, ale v dalším kroku i pro konzumenty živočišných produktů. Dávkování veterinárních léčiv a jejich správné použití je tedy pod přísnou kontrolou. Případné pozůstatky v potravinách představují potenciální zdravotní riziko a kontrolovat průniky veterinárních léčiv a jejich pozůstatků do potravinového řetězce je tedy nezbytné. Celoevropský systém rychlého varování RASFF a zejména naše veterinární kontroly opět prokázaly, že jsou nastaveny dobře a svou prací chrání spotřebitele i na jednotném unijním trhu bez hranic a s velkou frekvencí denně převážených zvířat i potravin.“

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *