Rozbory potravin na obsah mikroorganismů se zlepšily

Mikrobiologické rozbory potravin se vloni zlepšily. Vloni nevyhovělo z 519 vzorků různých potravin, které odebrala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), devět procent, zatímco v roce 2004 to bylo téměř čtrnáct procent, informovala mluvčí inspekce Daniela Kolejková. Mikrobiologická sledování provádí SZPI na základě doporučení Evropské komise celoročně.

Inspektoři odebrali loni na mikrobiologický rozbor kojeneckou výživu, sýry vyrobené z pasterizovaného mléka, sojové výrobky, míchané saláty ze syrové zeleniny, lahůdkářské výrobky, plněné a zdobené cukrářské výrobky, čerstvé chlazené mleté hovězí i drůbeží maso a balené vody.
Inspektoři navíc loni odebrali také dvacet vzorků, u nichž laboratoře zjišťovaly bakteriální toxiny Staphylococcus aureus (zlatý stafylokok) a Bacillus cereus. Inspekce je nezjistila u žádného ze vzorků, mikrobiologickým požadavkům zcela vyhověly i kojenecká výživa, sýry a chlazené mleté hovězí maso.
Z jednotlivých typů rozborů připomněla mluvčí SZPI překročení přípustných hodnot koliformních bakterií a celkového počtu mikroorganismů, které prokázala laboratoř u téměř poloviny všech vzorků sójových výrobků a u 27 procent z 86 vzorků cukrářských výrobků. Nevyhovělo ani sedm z 80 odebraných vzorků lahůdkářských výrobků a sedm ze 43 vzorků balených vod. Překročení takzvaných indikátorových mikroorganismů signalizuje podle Kolejkové porušení zásad správné výrobní praxe nebo jiné hygienické nedostatky při nakládání s potravinami.
Patogenní mikroorganismy, tedy kampylobakter (Campylobacter), salmonely (Salmonella spp.) a listerie (Listeria monocytogenes), které mohou způsobovat onemocnění z potravin, zjistila inspekce v 16 z celkem 42 odebraných vzorků kuřecího chlazeného masa. Tři vzorky míchaných salátů ze syrové zeleniny obsahovaly listerie.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *