Rozhovor týdne

S Davidem Smetanou, Živnostníkem roku 2012, jsme hovořili o jeho úspěchu v soutěži i podnikání.

Nedávno jste získal ocenění Živnostník roku. Proč jste podle vás byl v této soutěži úspěšný? Myslím si, že se snažím o pozitivní obraz zemědělství. Ukazuji, že se zemědělství dá dělat tak, že si my, zemědělci nebudeme brát zákazníky jako rukojmí, ale budeme tento resort představovat v pozitivním světle. U mě je to o sloučení hospodaření na malé výměře, pozitivním přístupu a snaze být aktivní v nevládních zemědělských organizacích. Také právě Asociaci soukromého zemědělství ČR a Společnosti mladých agrárníků ČR vděčím za svůj úspěch. Poskytují mi nejen informace, ale i možnost potkávání se s lidmi a čerpání nových zkušeností a tím rozhled. Soukromé hospodaření se mi tak podařilo posunout dál.
Mohl byste přiblížit vaše hospodářství? Rod Smetanů se zemědělstvím na Královéhradecku zabývá již několik staletí. Já jsem se mu začal věnovat jako devatenáctiletý na statku, který byl vrácen mé rodině. V současnosti
hospodařím na 35 hektarech nejúrodnější půdy u Hradce Králové.. Jsme zapojeni v systému integrované produkce, což nás zavazuje k šetrnému způsobu pěstování.
Kromě toho máme penzion. Jeho kapacita představuje sedm pokojů pro deset osob. O penzion se stará manželka. Chtěl bych zdůraznit, že jsem dělal dlouho výběrové řízení na manželku. Toto výběrové řízení se zatím, alespoň z mého pohledu jeví jako hodně úspěšné. Jedním z velkých problémů mladých zemědělců je totiž sehnat vhodnou partnerku do zemědělství. Celkově je potíž přilákat do tohoto oboru mladé lidi.
Co by je přilákalo? Základ je, aby se ukazoval pozitivní obraz zemědělství a v něm byly vychovávány. Proto už moje děti, i když jsou ještě malé, sbírají cukety. Jde o to, aby se hospodaření nepovažovalo pouze za práci, ale bralo se jako životní styl.
Kromě pěstování se zabýváte i zpracováním zeleniny? Ano, je to naše specialita. Ze zeleniny připravujeme několik druhů salátů, například jablkový salát s mrkví, zelný salát s křenem a paprikou, či zelný salát s koprem. Právě ten získal značku Regionální potravina Královéhradeckého kraje.
Recepty na saláty vymýšlíte sami? Ty první jsme vyhledali ve starých kuchařkách. Jsou to recepty, které se v naší rodině dědí z generace na generaci. Samozřejmě jsou ale trochu upravené podle chutí současných zákazníků..
Co plánujete do budoucna? Uvažujeme, že koupíme nějaké zvíře, abychom oživili statek a děti si měly nejen s čím hrát, ale měly se také o co pravidelně starat. Rovněž bychom chtěli na našem statku více rozvíjet aktivity pro děti.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *