Rozhovor týdne

S Jiřím Sedláčkem z občanského sdružení Archetyp jsme hovořili o farmářských trzích.

Obliba farmářských trhů stále roste. Kde je již v Praze pořádáte? Pořádáme farmářské tržiště na Kubánském náměstí v Praze 10, a sice každé úterý a čtvrtek od osmi do 18 hodin a každou sobotu od osmi do 14 hodin. Dále pak každou sobotu od devíti do 16 hodin prodávají zemědělci svou produkci na náplavce u Vltavy mezi Palackého a železničním mostem.
Jaký je zájem zemědělců o tyto trhy a v kterých místech je největší? Zájem zemědělců je stále dobrý a dá se říci, že o obě místa rovnoměrný, i když má každé tržiště svůj specifický charakter. Například na náplavku se dobře hodí živočišné produkty.
Zmínil jste se o tom, že se na náplavce prodávají i živočišné produkty. O jaké produkty jde? Jde o maso a masné výrobky v kvalitě bio i v kvalitě malochovu. Z neupravovaných mas je to vepřové a hovězí maso, krůtí maso z faremního chovu a dále domácí uzeniny a další masná výobky pokrývající škálu od škvarkové pomazánky, přes jitrničky, sulc, slaninu a špeky, až po kvalitní párky a klobásy s charakterem té nejlepší české uzenářské tradice. Dále je velmi zajímavý prodej živých ryb z renomované pstruhové farmy. Pstruzi a siveni se prodávají z kádí a jsou samozřejmě na místě i vykucháni, a to odborníkem. Takže kupujíci si odnáší domů maximálně čerstvé ryby, které může hned upravovat. Plánujeme prodávat i jiná masa.
Jaké podmínky musí farmáři splňovat, aby mohli na těchto akcích prodávat? Farmáři musí pěstovat domácí produkty v dobré kvalitě. Totéž platí i o chovu hospodářských zvířat, jejichž produkty na tržišti prodávají. Původ prodávané produkce musí být schopni osvědčit a také doložit, že farma existuje a že jde o výrobky z ní. Preferujeme farmáře, kteří aplikují minimum chemie, hospodaří šetrným způsobem vůči přírodě a krajině a používají tradiční a osvědčené principy s hlubšími kořeny historie a kultury.
Uvedl jste, co by měli zemědělci splňovat. Jakým způsobem ze zájemců vybíráte? Rozhoduje kvalita, čerstvost a tuzemský původ. Jiná kriteria vlastně ani nemůžeme mít. Poslední dobou jsme vzali na trhy asi 60 zemědělců a potravinářů z Čech a také dva zájemce ze Slovenska, a to jen pro zpestření a pro výjimečnou kvalitu produktů. Vybíráme tak, že výrobky buď známe dopředu, nebo necháváme zájemce prodávat pár dní na zkoušku. Dlouhodobé smlouvy uzavíráme jen s těmi již ověřenými.
Kam se mohou zemědělci, kteří by měli zájem o prodej na vašich tržištích, hlásit? Na e-mailovou adresu sarka@farmarsketrziste.cz nebo na mobilní telefon číslo 608361837.
Mohou zemědělci prodávat jen svou produkci nebo i od sousedů? Nemůžeme čekat, že všichni stíhají kvalitně pěstovat a zároveň i kvalitně prodávat. I prodej musí mít svou kulturu a není to jen šoupání beden. I prodej a komunikace se zákazníkem je pořádný kus práce. Prodej chce také specializovanou techniku, mnohdy auto s chlazením atd. Mnoho farmářů si prodává samo, ale mnoho jich fúzuje právě se sousedy, známými, rodinnými příslušníky apod. Je to jen na nich, my nechceme už takhle náročnou práci ztěžovat zbytečnými omezeními. Vzájemné dopředu domluvené a dobrovolné fúze a výpomoci se meze nekladou, důležité je, aby byla vždy zachovaná kvalita a cenová hladina jako od výrobce.
O co mají návštěvníci trhů největší zájem? O čerstvé mléko z mlékomatu, sezónní ovoce, zeleninu, dobré pečivo, dobré uzeniny, vlastně o všechno, co jsme na trh uvedli.
Jak hodnotíte spolupráci s městskými částmi a obcemi? Máme to štěstí, že komunikace s městskými částmi funguje dobře a navíc je na radnicích mnoho opravdových fanoušku a nadšenců pro farmářská tržiště.
Uvažujete o dalších lokalitách pro farmářská tržiště?
Ano, tržiště by mělo být v každém větším městě. Mělo by být levné, je to veřejný zájem a místní samospráva by měla takové tržiště maximálně podporovat! Umožňuje tím vznik dalších pracovních míst a lokální ekonomiku, ale to je stará píseň a každý to ví, jen se proto nic nedělalo. Chtěl bych, aby éra mizerných trhů s nekvalitním zbožím byla minulostí!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *