Rozhovor týdne s …

...Janem Charvátem ze společnosti Český chřest, nejen o letošní úrodě a sklizni chřestu.

Vaše farmě v Hostíně u Vojkovic na Mělnicku je největším producentem chřestu u nás, jaká bude letošní sezóna?

Letošní sklizeň bílého chřestu začala zhruba o dva týdny později než před rokem. Jeho kvalita je však velmi dobrá. Sklizeň zeleného chřestu postupně nabíhá od minulého týdne.

Situaci nám poněkud zkomplikovala mechanizace, která měla pomoci při sklizni, ale stroj nebyl zcela připraven, což následně zapříčinilo problémy se zajištěním dostatečného počtu brigádníků, takže bylo třeba růst chřestu na poli regulovat. Současné ochlazení však jeho růst zpomalí. V každém případě na chřestové slavnosti, které proběhnou v sobotu druhého května v Hostíně, máme chřestu dostatek. V důsledku zpoždění sklizně se však poněkud opozdí dodávky do supermarketů, ale vzhledem k tomu, že sezóna je na samotném začátku, vše se jistě dožene.

 

Kolik chřestu je třeba letos dodat na tuzemský trh, aby byla uspokojena poptávka, a kam směřuje ten z vaší farmy?

Odhadujeme celkovou spotřebu chřestu v České republice zhruba na 500 tun, přičemž naše společnost sklízí tuto plodinu  zhruba ze 130 hektarů. Hlavním odbytištěm pro naši produkci je domácí trh. Velké množství prodáme přímo na hostínské farmě, kam si lidé zvykli jezdit, protože zde mají záruku nejčerstvějšího chřestu a navíc je to pro ně také zážitek, když přímo vidí jak pole s chřestem, tak i jeho zpracování.

Zásobujeme také pražské farmářské trhy a přes společnost Šandera ovoce zelenina, která patří jednomu ze spolumajitelů Českého chřestu, dodáváme do gastronomie. Náš chřest tak berou prestižní pražské restaurace a hotely, například hotel Radisson, jehož restaurace se pyšní michelinskou hvězdou, nebo velká restaurace Vinohradský parlament, která stejně jako některé další připravuje speciální chřestové menu z naší produkce. Část bílého chřestu také dodáváme společnosti Agro Jesenice, která ji zmrazuje.

Z naší celkové produkce půjde letos zhruba 30 procent na export a dovážíme i do Německa, tedy chřestové velmoci. Tam náš chřest v předchozích letech prodávali pod různými značkami, letos ale bude v Německu prodávaný pod značkou Český chřest. To svědčí o tom, že němečtí spotřebitelé již vnímají kvalitu tuzemského chřestu velmi dobře.

 

V jaké cenové hladině se u nás bude letos chřest pohybovat?

Pokud jde o ceny chřestu, jsou u nás srovnatelné s loňským rokem, narozdíl například od sousedního Německa, kde kvůli nepřízni počasí klesla sklizeň a ceny vylétly na 300 korun za kilogram a u toho nejkvalitnějšího údajně až na 500 korun. Náš český chřest lze koupit nyní na počátku sezóny přímo na farmě zhruba za 130 korun za kilogram a s postupem sezóny cena poněkud klesne. Cena zeleného chřestu se nyní pohybuje zhruba na stejné úrovni.*

Celý rozhovor si můžete přečíst v Zemědělci č. 19.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *