Růžových vín u nás přibývá

Zatímco ještě před pěti lety využívali tuzemští vinaři asi jen dvě procenta hroznů pro výrobu růžových vín, v loňském roce to bylo už čtyřikrát víc a vinaři vyrobili více než pět milionů litrů růžového vína., ve srovnání s předchozím rokem to bylo asi o pětinu více. Informoval o tom Vinařský fond ČR.

Růžová vína z Moravy a Čech se tak změnila ze sezónní zajímavosti na stálou součást nabídky domácích producentů a v současné době je mají v nabídce již tři čtvrtiny vinařů a vinařských firem u nás.

„Růžová vína se již trvale zabydlela u tuzemských spotřebitelů. Aby se produkt tohoto typu udržel na trhu, je nezbytné, aby byl kvalitní, ale také potřebuje profesionální marketingovou podporu. A tu moravská a česká růžová vína bezpochyby mají,“ řekl ředitel Vinařského fondu ČR Jaroslav Machovec. Podle jeho slov jsou výrobní kapacity našich vinařů stejně jako plochy osázené modrými odrůdami dostatečné a bez obtíží se vyrovnají i s dalším případným nárůstem spotřebitelského zájmu o růžová vína.

„Potenciál moravských a českých růžových vín je opravdu obrovský. Vinaři již velmi dobře ovládají technologii jeho výroby a díky vhodnému výběru hroznů modrých odrůd a zároveň kvalitní marketingové podpoře ze strany vinařského fondu se dá říci, že naše růžová vína jsou na vrcholu,“ řekl prezident Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray.

Růžové víno neboli rosé se vyrábí z odrůd modrých hroznů nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů (rmutu). V České republice se nejvíce používají hrozny odrůd Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe nebo Cabernet Sauvignon. Růžové víno není určeno k archivování. Mělo by se pít mladé, dokud má svěží ovocnou chuť a vůni. Nejlépe do jednoho až dvou let od sklizně.

Ačkoliv se v průběhu let stala spotřeba růžových vín celoroční záležitostí, zažívá nyní hlavní sezónní vrcholy. První déle trvající vlnu vysokého zájmu zákazníků vinaři zaznamenávají od května zhruba do konce prázdnin. Druhý, kratší, ale výrazný vrchol pak přinášejí Svatomartinská vína, jejichž součástí jsou právě růžová vína, od loňského roku také  nově odrůda Zweigeltrebe.

Během května a června se po celé České republice koná nespočet lokálních růžových akcí. Tradičně sezóna růžových startuje na prvního máje v atraktivní lokalitě Villy Richter a přilehlé Svatováclavské vinici na Pražském hradě. Degustace pod širým nebem na nejstarší pražské vinici nabídne více než 100 vín asi 25 moravských a českých vinařství. Ochutnávat se bude od 10 do 18 hodin a součástí stokorunového vstupného bude pět degustačních mincí a katalog prezentovaných vinařství a nabízených vín. Svátek růžových vín s působivým výhledem na starou Prahu pořádá Vinařský fond letos již pošesté.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *