Šéfkuchaři vystoupili na obranu camembertu

Známí francouzští šéfkuchaři vystoupili na obranu normandského camembertu vyráběného ze syrového mléka. Tradiční plísňový sýr, který se těší ochraně ve Francii i v zemích Evropské unie, podle nich ohrožuje únorová dohoda výrobců, jež umožňuje použití i tepelně upraveného mléka.

Šéfkuchaři varovali, že z camembertu se tak může stát „obyčejná měkká hmota bez chuti“.  Dohoda, uzavřená po deseti letech jednání, je podle šéfkuchařů vítězstvím „zemědělsko-potravinářského průmyslu a fatálně ohrožuje farmáře i spotřebitele“. V platnost mají nová pravidla vstoupit v roce 2021.

Šéfkuchaři tvrdí, že za několik let tak bude pravý normandský camembert luxusním výrobkem pro hrstku vyvolených, zatímco běžní konzumenti se budou muset spokojit s „náhražkou vyrobenou podle průmyslových postupů“. Šéfkuchaři vyzvali i prezidenta Emmanuela Macrona, aby se za záchranu normandského camembertu zasadil. „Chceme camembert ze syrového mléka pro všechny! Pomožme výrobcům tak, že budeme v souladu s našimi tradicemi usilovat o kvalitu! Svoboda, rovnost, camembert!“ uvádějí.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *