Sezóna chřestu začala letos dříve

Sezóna chřestu u nás letos začala díky lepšímu počasí již v první polovině dubna, téměř o měsíc dříve než loni. Jeho plochy se dále rozšiřují. Sklízet by se letos měl zhruba ze 120 až 130 hektarů, přičemž loni to byla přibližně stovka hektarů a výměra chřestových polí by měla růst i v budoucnu. Uvedl to Jan Charvát ze společnosti Český chřest z Hostína u Vojkovic na Mělnicku, která je jediným velkým pěstitele této zeleniny v České republice.

„Letos sklízíme ze 120 až 130 hektarů, ale další jsou připravené než začne chřest plodit, trvá to tak tři roky,“ uvedl Charvát s tím, že firma chce chřestová pole na Mělnicku rozšířit zhruba na dvě stě hektarů. Výraznější rozšiřování výměry je podle něj limitováno náročností plodiny na specifickou lehkou písčitou půdu a klima. „Chřest nemůže růst jen tak někde, abychom dodrželi určitou kvalitu,“ podotkl. Dosavadní letošní počasí podle Charváta nasvědčuje, že úroda by měla být dobrá. Loni pěstitelům situaci zkomplikovaly červnové záplavy, pod vodou se tehdy ocitlo zhruba 40 procent ploch.
Podobně jako v uplynulé sezóně by i letos mělo zhruba 70 procent produkce hostínského chřestu prodat na tuzemském trhu, zbývajících 30 procent se vyveze. Odebírá jej většina nejlepších pražských hotelů a restaurací, své zákazníky si však český chřest našel například v Japonsku a Spojených arabských emirátech. Ještě před několika lety byl ale poměr opačný a naprostá většina českého chřestu směřovala na vývoz.
Čerstvý chřest je od začátku dubna možno koupit jak přímo na farmě v Hostíně u Vojkovic, tak na některých farmářských tržištích. Do své nabídky jej také zařazují některé obchodní řetězce a stále populárnější farmářské prodejny.
Český chřest má slavnou minulost, dodával se například na císařský dvůr ve Vídni, do Německa či do Říma. Poslední chřest v Československu byl coby buržoazní zelenina zaorán v roce 1955, uvedl Charvát. Znovu pěstovat plodinu na Mělnicku začali v 90. letech minulého století Nizozemci. Firma však zkrachovala, od roku 2012 má nové české majitele a podniká pod novým jménem. Chřest se nyní vrací i na poslední pole u Hostína, které v 50. letech nuceně opustil. „Našli jsme to pole a po 60 letech tam chřest vracíme,“ podotkl Charvát.

„Češi i dnes občas nahlíží na chřest s nedůvěrou a rozpaky. Ale tento trend se postupně mění. Z našich dat vyplývá, že jeho spotřeba rok od roku stoupá, za rok prodáme několik desítek tun chřestu,“ uvedla manažerka nákupu ovoce a zeleniny obchodního řetězce Tesco Stanislava Mele. Tuzemský chřest má dva základní druhy – bílý a zelený. Rozdíl mezi nimi je ve způsobu pěstování – bílý vyrůstá z takzvaných hrobů pod plachtami bez přístupu světla. Zelený dorůstá na světle, má menší objem a menší výnos a je dražší. „Oblíbenější je přitom jednoznačně chřest bílý, kterého se za loňskou sezónu prodalo více než 40 tun,“ uvedla Mele.
Tak jako v předchozích letech, i letos se budou na polích Českého chřestu konat slavnosti chřestu. Konkrétně se tak stane 10. května. K mání zde bude čerstvý chřest za zvýhodněné ceny, návštěvníci budou moci ochutnat chřestové speciality. Součástí akce bude hudební a dětský program a soutěž „Chřestožrout roku“. Na slavnostech také budou ukázky pěstování s výkladem či pivní a vinné speciality.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *