Slavnosti chřestu přilákaly davy

Při prvním ročníku slavností českého chřestu v Hostíně u Vojkovic na Mělnicku vařilo přímo na poli několik vyhlášených kuchařů ze Svazu československých kuchařů i další pokrmy chřestu. Návštěvníci tak mohli například zjistit, jak chutná chřestová pěna nebo grilovaný norský losos s chřestem a s maltézskou omáčkou. Akce přilákala do malé středočeské vesnice stovky návštěvníků.

„Odborníkům chceme přiblížit, jak se tato kvalitní zelenina pěstuje a zpracovává. Laikům zase ukázat, jak se připravuje a co všechno lze z chřestu uvařit,“ řekl šéfkuchař Jaroslav Sapík, proč akci Svaz československých kuchařů ve spolupráci s pěstitelskou firmou Bohaemer Spargel Kultur pořádá.
Kuchaři přímo před zraky návštěvníků už od časných ranních hodin vařili několik různých chodů, jedna degustační porce stála 30 korun. Největší zájem byl o závin s ovocem a chřestem a o krémovou polévku. Nejvíce chutnal losos. Jídelní lístek nabízel ještě například chřest po staročeskou, vařený mělnický chřest s tomatovou omáčkou či chřestové capuccino s nočkem z jater foie gras.
Kuchaři rozdávali rádi své rady, lidé se zajímali o přípravu zeleniny, která bývala oblíbenou pochoutkou za první republiky. „Chřest se musí nejprve jemně oloupat od hlavičky dolů a poslední dva centimetry se musejí odkrojit,“ poradil Sapík. Vodu, ve které se chřest asi dvě až tři minuty vaří, je nutné ochutit. Pokud se připravuje chřest na sladký způsob, pak se voda ocukruje a přidá se do ní trochu citronu či petrželky. Když se vaří na slano, měla by se voda dochutit kořením nebo vařit chřest s kořenovou zeleninou.
Zejména odborníci z řad kuchařů se zajímali o to, jak se chřest sklízí, čistí a zpracovává. „Po padesátileté praxi v pohostinství, kde jsem s chřestem pracoval, jsem se poprvé dostal na pole a viděl jsem sklizeň,“ podotkl sedmdesátiletý bývalý šéfkuchař pražského hotelu Forum Julius Dubovský. Stejně jako on, i všichni další zájemci, si prohlédli také linku na umývání a zpracování chřestu.
Lidé měli možnost si také nakoupit u pole chřest domů a hned nějaké nově nabyté recepty vyzkoušet ve vlastní kuchyni. Kilogram chřestu přijde podle kvality od 100 do 150 korun. Do Hostína u Vojkovic si pro něj mohou zájemci do areálu zemědělců přijet každý den.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *