Slovenští vinaři se vrací k Tokaji

Slovenští výrobci tokajského vína budou moci od června opět používat na lahvích označení Tokaj. Návrat k původnímu pojmenování proslulých vín jedinečné oblasti umožnil Brusel a posléze změna zákona. Od minulého roku totiž mohli výrobci uvádět jen přídavné jméno tokajský či jako lokalitu Tokajská vinařská oblast.

Vinaři návrat původního názvu vítají. Výraznější vliv na prodej se ale neočekává.
Obnovu starého názvu přivítal předseda představenstva společnosti In Vino Tokaj Milan Lančarič. „Uvedení značky na vinětách určitě pomůže obchodu a mělo by se projevit zvýšením prodejnosti,“ odhaduje Lančarič. In Vino Tokaj má zhruba 30 hektarů tokajských honů, i když s pěstováním a výrobou vína začala firma teprve nedávno.
Změna zákona a návrat k označení Tokaj vinařům nezvyšuje náklady na výrobu etiket a nové viněty se podle Ostrožoviče na lahvích objeví postupně. Někteří vinaři dokonce používají stále etikety původní, například Tokaj Macik Winery se 40 hektary vinic v regionu.
Část tokajských vinařů se ale dívá do budoucna opatrně. „Nevíme, jaké kroky Maďarsko udělá. Jejich jediným cílem totiž je, aby Tokaj na Slovensku nebyl,“ varuje Ostrožovič.
Značku Tokaj si na oficiálním portálu Evropské komisie E-Bacchus v minulosti zaregistrovalo Maďarsko. Po nedávné iniciativě Bratislavy se začátkem roku podařilo v registru prosadit označení Vinařská oblast Tokaj místo původního Tokajská vinařská oblast. Evropská unie tak Slovensku uznala právo na označení Tokaj podobně jako předtím Maďarsku. Slovenští poslanci schválili změnu zákona v dubnu.
Slovensko se o ochrannou známku Tokaj pře s Maďarskem dlouho. Kromě názvu se obě země nemohly dohodnout také na rozloze vinařské oblasti na Slovensku. Zatímco se podle slovenských expertů dá tokajské vyrábět v zemi na 907 hektarech, podle maďarské strany je to 565 hektarů. Celá tokajská oblast podle katastrálních území obcí má na Slovensku přibližně 1400 hektarů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *