Směrnice v unii rozliší masné výrobky

V Evropské unii začíná platit směrnice, která zavádí přísnější pravidla pro označování masných výrobků. Vztahovat se bude na masné výrobky, kde je maso užito jako surovina k výrobě konečného produktu, tedy například na párky, paštiku, vařená masa, hotová jídla a konzervy.

Do července platilo šestiměsíční přechodné období, aby se
mohl masný průmysl přísnějším pravidlům přizpůsobit. Členské státy mají odpovědnost za stíhání firem, které
nebudou informovat o složení svých výrobků správně. Firmy mohou nicméně vyprodat výrobky, které nesou na obalech ještě informace uvedené dříve než letos v červnu.
Podle nové směrnice bude údaj, že výrobek obsahuje maso, znamenat svalovinu od kosti. Ostatní části hospodářských zvířat určené pro spotřebu, jako droby – srdce, játra nebo střeva, musí být jako takové jasně označené. Tuk vázaný na svalovinu lze započítat do označení maso, nepřesáhne-li jeho objem stanovené
limity. Komisař Byrne chce navíc i nová pravidla pro drůbeží výrobky. Ve Velké Británii a v Irsku nastaly případy, kdy drůbeží výrobky obsahovaly stopová množství vepřových a hovězích bílkovin, vodu a přípravky zadržující vodu. Proto Byrne rozhodl, že drůbeží výrobky je nutné upravit zvlášť. Chce navrhnout členským zemím legislativu, podle níž bude nutné na obalech jasně uvádět třeba drůbeží prsíčka s dodatkem vody.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *