Spotřeba drůbežího v ČR stoupá na úkor vepřového a hovězího masa

Spotřeba drůbežího masa je v ČR stále nízká, i když od roku 1990 na obyvatele stoupla o deset kilogramů na čtyřiadvacet. Naproti tomu konzumace vepřového klesla z padesáti na 41 kilogramů a hovězího z 28 na 11 kilogramů. Z čísel červencového průzkumu společnosti GfK vyplývá, že lidé sní více vepřového než drůbeže, i když obliba u kuřecího stoupá.

Rostoucí obliba drůbežího masa souvisí podle studie s tím, že se lidé stále více zajímají o zdravou výživu. Strávníci oceňují, že je drůbež významným zdrojem bílkovin, ale ve srovnání s ostatními masy má nižší kalorickou hodnotu.
Na rozdíl od USA, kde konzumace bílého drůbežího masa výrazně stoupá, je spotřeba drůbeže v ČR stále nízká, soudí Jiří Klán z GfK. Američan podle něj sní za rok průměrně 52 kilogramů drůbeže. Ročních 24 kilogramů na osobu v České republice vykazují i země Evropské unie.
Z tisíce respondentů zahrnutých do průzkumu odpovědělo 96 procent lidí, že preferuje drůbež. Na druhé příčce oblíbenosti se umístilo maso vepřové, jemuž dává přednost 88 procent a na třetí se 78 procenty maso rybí. Hovězí maso získalo 71 procent, maso skopové 61 procent a na posledním místě s 52 procenty skončila zvěřina.
Z průzkumu dále vyplynulo, že Češi jedí stále častěji nejen kuřecí, ale i krůtí maso. Dotázaní považují krůtí maso za zajímavou obměnu jídelníčku. Podle nich jde o kvalitní a cenově dostupné maso. Za hlavní důvod obliby nejčastěji uváděli, že je zdravé, lehce stravitelné, dietní a má široké uplatnění v kuchyni.
Každý obyvatel České republiky spotřebuje ročně v průměru 80 kilogramů masa, zatímco v roce 1936 to bylo 38 kilogramů. Spotřeba masa v Česku vrcholila v roce 1990, kdy se vyhoupla na průměrných 97 kilogramů na obyvatele a rok, řekl Klán.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *