Spotřeba piva v ČR stagnuje, ale jeho produkce roste

Spotřeba piva u nás stagnuje a dlouhodobě se pohybuje zhruba kolem 16 milionů hektolitrů, tedy asi 160 litrů na osobu ročně. Domácí produkce piva by by však letos měla vzrůst zhruba o čtyři procenta na 19,8 milionu hektolitrů. Pro Agroweb to odhadl výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Čtyřprocentní nárůst celkového výstavu podle Veselého ukazují čísla za 11 měsíců a toto tempo by se mohlo udržet i v samém závěru roku.
Hlavním tahounem růstu podle něj bude i nadále export, který by měl stoupnout zhruba na 3,5 milionu hektolitrů proti 3,1 milionu v loňském roce. Domácí pivovary jsou v posledních letech na zahraničních trzích stále úspěšnější a podíl vývozu na výstavu se v letošním prvním pololetí zvýšil téměř na 18 procent. Celosvětově je to přitom v průměru šest procent. Nadále největší část vývozu, již přes 40 procent, za pololetí mířila do Německa. Následovalo Slovensko.
Celkovému výstavu letos pomohou k růstu také stále populárnější nealkoholická piva, soudí Veselý. Zatímco loni se jich uvařilo 239.000 hektolitrů, letos by to mohlo být až o 100.000 hl víc. Pivům s minimálním obsahem alkoholu totiž ještě přidal na atraktivitě bodový systém a přísnější postihy řidičů zavedené v červenci letošního roku.
V loňském roce domácí pivovary vystavily 19,07 milionu hektolitrů piva, což byl meziroční nárůst o 1,7 procenta. Do zahraničí loni vyvezly zhruba 3,1 milionu hektolitrů, meziročně o 17 procent více.
Důležitým faktorem při domácí spotřebě piva je podle Veselého také turistický ruch. „Pivo je nejen národním nápojem, ale podle řady průzkumů patří vedle historických a kulturních památek k hlavním lákadlům pro návštěvníky ze zahraničí. Je to jednak pivo v podobě nápoje konzumovaného v gastronomických zařízeních, jednak je to oblíbené zboží v nákupních košících řady zahraničních návštěvníků ČR. V loňském roce k nám přijelo nebo naše území přejíždělo 100 466 300 osob a mezi nimi narůstá počet těch, kteří u nás pobývají v průměru více než 4 dny. Dále u nás krátkodobě nebo dlouhodobě pracuje 310 000 lidí z ciziny, “ říká.
Podle statistik k nám v loňském roce přijelo o téměř 5 % více zahraničních návštěvníků než v roce 2004. Nepochybně alespoň část z nich konzumuje alkohol ve formě destilátů, vína nebo piva. Faktem je, že mnozí lidé – především ze sousedních zemí – k nám jezdí také na nákupy. A spotřebovávají služby v gastronomických zařízení a kupují pivo po přepravkách. Tento silný přeshraniční ruch má své ekonomické důvody. Stravovací služby a také některé nápoje s obsahem alkoholu jsou u nás nesrovnatelně levnější než např. v sousedním Německu či Rakousku. Počet zahraničních návštěvníků neustále roste a loňský rok byl v historii existence ČR skutečný rekord: Přijelo 6 336 128 osob a realizovaly přes 19,5 milionů přenocování. Do výše uvedené statistiky jsou však zahrnuti jenom ti, kteří u nás pobývají déle než 24 hodin a jsou ubytováni v hotelových a podobných zařízeních. Z průzkumů také víme, že jedním z turisticky nejvýznamnějších „taháků“ je české pivo.
Asi nelze přesně zjistit, kolik jej návštěvníci zkonzumují, je však jisté, že se nejedná o malé objemy. Kdybychom jen velmi přibližně počítali průměrnou spotřebu piva u zahraničních turistů v ČR na 4 piva za celou dobu jejich pobytu, znamenalo by to kolem dvou milionů hektolitrů zkonzumovaného piva, což se rovná asi 12,5 % veškerého piva vypitého v ČR. Ve spotřebě na hlavu a rok to znamená 20 litrů z oněch 160 litrů. Domníváme se, že i tento odhad je velmi konzervativní. Zároveň je ověřeno, že právě tito konzumenti často chtějí naše pivo konzumovat i u sebe doma – to pozitivně ovlivňuje naše možnosti vývozu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *