Světové ceny potravin v březnu opět stouply kromě cen mléčných výrobků

Světové ceny potravin v březnu vystoupily na nejvyšší úroveň za téměř rok. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) dnes oznámila, že její cenový index proti únoru vzrostl o 4,8 na 212,8 bodu, což je nárůst o 2,3 procenta. Údaj se tak dostal nejvýše od loňského května. Ke zvýšení cen přispělo počasí, které nepřálo úrodě, ale i politické napětí kvůli krizi na Ukrajině.

Index sleduje ceny obilovin, olejnin, mléčných výrobků, masa a cukru. Největší procentní zvýšení minulý měsíc nastalo u cukru, jehož cena kvůli suchu v Brazílii a nižší produkci cukrové třtiny v Thajsku stoupla o 7,9 procenta.

Hlavním faktorem, který přispěl k nárůstu cen, bylo počasí. Ruská anexe převážně ruskojazyčného ukrajinského Krymu pak způsobila strach na trzích s obilovinami, především na trhu s pšenicí, a vyvolala obavy z narušení struktury obchodu, řekl vysoce postavený ekonom FAO. Poprvé od listopadu se naopak snížily ceny mléčných výrobků, které ovlivnila utlumená poptávka z Číny a solidní nabídka na Novém Zélandu.
Kromě mléčných výrobků, které už pravděpodobně byly na vrcholu a nyní z něj ustupují, zůstanou ceny – pokud se dál nezvýší – pevné až do doby, než bude známé, jak počasí ovlivní příští úrodu, sdělil ekonom FAO Abdolreza Abbassian.

Organizace FAO také zvýšila odhad loňské celosvětové produkce obilovin o šest milionů na 2,521 miliardy tun. Odhad letošní celosvětové produkce pšenice ale snížila, a to na 702 milionů tun. Předpověď je nyní o dvě tuny nižší než předchozí prognóza a o dvě procenta nižší než loňská rekordní úroda.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *