SZPI kontrolovala potravináře

Přibližně 800 kontrol provedla Státní zemědělská a potravinářské inspekce od začátku letošního roku u výrobců potravin neživočišného původu všech velikostí. Hygienickým požadavkům, které uplatňuje v členských zemích Evropská unie, by podle výsledků nevyhovělo asi procento provozů. Uvedla to Pavla Burešová z tiskového oddělení SZPI.

Kontroly jsou zatím zaměřeny jen na šetření stavu a nekončí sankcemi, řekla Burešová. Vyhláška o požadavcích na hygienu totiž vstoupí v platnost až od 1. července. Pro již existující podniky ale začne platit až s datem vstupu země do unie. Výrobci potravin budou muset mít v souladu s vyhláškou v provozovnách například nainstalované bezdotykové vodní baterie nebo mít oddělená jednotlivá výrobní zařízení podle charakteru potravin.
Inspekce ale kontroluje řadu věcí od sanitačního řádu přes
zajištění kvality surovin, větrání, kanalizaci až po nakládání s
odpady, uvedla Burešová. Doplnila, že více než polovina provozů novým předpisům vyhovuje a má jen drobné nedostatky. Asi třetina však bude potřebovat rozsáhlejší úpravy, především v oblasti sanitární techniky a zázemí pro zaměstnance. Uvedené procento nevyhovujících provozů by se muselo podle Burešové v podstatě přebudovat.
Podle dřívějšího vyjádření inspekce jsou o hygienických
podmínkách čeští výrobci informováni už deset let. Pro
potravinářské výrobce je splnění domácích požadavků zcela
nezbytné. Hygienická nezávadnost provozů souvisí s audity a
certifikací a bude jednou ze základních podmínek činnosti na
společném trhu i v maloobchodní síti.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *