Tahounem růstu ve spotřebě mléka jsou sýry

Tahounem růstu ve spotřebě mléka v České republice jsou sýry. Spotřeba stoupla v přepočtu na obyvatele o pět kilogramů z 225 předloni na 230 kilogramů v loňském roce. I přes vzrůstající trend ale Česko zaostává za vyspělými státy Evropské unie, uvedl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Michal Němec.

Vedle sýrů, kterých Češi zkonzumují asi čtrnáct kilogramů na hlavu ročně, se vzestup projevuje rovněž u zakysaných výrobků, i když ne tak rychle. Každý Čech jich sní v průměru asi 16 kilogramů za rok. Klesá naopak konzumace tekutého mléka, která se pohybuje kolem 60 kilogramů na osobu ročně. Ve Finsku je to 170 kilogramů, uvedl pro srovnání Němec. Relativně stabilní je podle něj spotřeba másla.
Zájem spotřebitelů roste podle Němce díky rozšiřování sortimentu, jakosti i lepším obalům mléčných výrobků. Jak řekl náměstek ministra zemědělství Zdeněk Růžička, domácí mlékárny se kvalitou svoji produkce i šíří sortimentu rozhodně nemají v porovnání s evropskou konkurencí za co stydět. Předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský doplnil, že v poslední době vypadá příznivěji situace chovatelů dojných krav a vzhledem k vyšší ceně mléka se zlepšily ekonomické podmínky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *