Tradiční štědrovečerní večeře vyjde zhruba na dvě stovky

Tradiční štědrovečerní večeře, tedy kapr s bramborovým salátem, letos vyjde v průměru na 195 korun. K takové ceně dospěl Český statistický úřad na základě zkoumání spotřebitelských cen vybraných potravin.

Kilogram živého kapra stojí v průměru 87 korun. Statistici však upozorňují, že ceny se kraj od kraje značně liší. „Nejdražší je kapr v Ústeckém kraji, kde kilogram stojí 102 korun. Poměrně drahý je i v Pardubickém kraji, kde za něj zaplatíme 99 korun, a v Praze, kde ho lze pořídit průměrně za 95 korun,“ říká předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová. Naopak nejnižší ceny kaprů jsou v Jihočeském kraji, kde jeden kilogram stojí 71 korun. Levné šupináče mají i na vysočině, kde vyjdou v průměru na 73 korun za kilo. Ne všichni kapři, kteří se dostanou na vánoční tabuli, nutně pocházejí z českých rybníků. Živí kapři se k nám dovážejí například z Chorvatska a Maďarska, uvádí ČSÚ. Naopak z Česka kapři v posledních pěti letech nejčastěji putovali do Německa, Polska a na Slovensko. Kdo kupuje místo živých ryb mražené či chlazené, bude muset do peněženky sáhnout o poznání hlouběji. Podle průměrných listopadových cen vyjde kilogram kapra na 170 korun. To je o tři koruny více než loni a o 22 korun více než o Vánocích před pěti lety. Bramborový salát připravený z kilogramu brambor vyjde podle listopadových cen zhruba na 108 korun.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *