Trend nízkotučných mléčných výrobků spotřebitelé opouštějí

Mlékárna Valašské Meziříčí ročně vyrobí asi 60 milionů jogurtů různých druhů. Lidé opouštějí trend nízkotučných výrobků, požadují spíše polotučné jogurty a jogurty s vyšším podílem smetany. Uvedl to obchodní a marketingový manažer mlékárny Zdeněk Bukovjan.

Mlékárna denně zpracuje 90 000 litrů mléka, měsíčně také 55 000 litrů mléka v biokvalitě. V roce 2014 firma utržila přes 781 milionů korun, zisk činil asi 15 milionů korun. Tržby i zisk mlékárny v posledních letech rostou. Jak uvedl Bukovjan, loňský rok dopadl dobře, výsledek je ovlivněn cenou mléka jako základní výrobní komodity. Podle něj cena mléka loni klesla, v druhé polovině roku však začala mírně růst.

Mlékárně podle Bukovjana loni vzrostl prodej všech výrobků – kefírových, jogurtových i prodej biovýrobků. Až 85 procent produkce prodá mlékárna prostřednictvím obchodních řetězců. Téměř veškeré výrobky směřuje mlékárna na domácí trh, část jde na Slovensko. Firma má 140 zaměstnanců. Bukovjan upozornil, že je problém sehnat pracovníky. V regionu vyrostly  firmy, které dodávají do automobilového průmyslu, a stahují lidi. Mlékárně podle něj chybějí zaměstnanci na obsluhu strojů a jiné dělnické profese.

Mlékárna chce letos investovat do nové plničky na jogurty, loni stavěla přístavbu skladu a nakupovala výrobní zařízení. Mléko nakupuje od ekofarmy Agrofyto Lidečko. Ta obhospodařuje 850 hektarů půdy, je zaměřena na chov mléčného i masného skotu, má 120 krav mléčného skotu. Do Mlékárny Valašské Meziříčí dodává více než 24 let, od roku 2006 v kvalitě bio, sdělila jednatelka společnosti Ludmila Mužikovská.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *