Trh mléka se musí být v rovnováze

Jediným řešením současné krizové situace v oblasti produkce mléka je podle ředitele Svazu chovatelů českého strakatého skotu a prezidenta Evropského sdružení chovatelů strakatého skotu Josefa Kučery co nejrychlejší uvedení trhu s touto komoditou do rovnováhy. Proto se například Francie nedávno rozhodla zmrazit health checkem navýšenou kvótu a nenavyšovat tak dále produkci mléka.

Kučera nedávno v Brně citoval z dopisu německých producentů mléka, kteří upozorňují na to, že místo co nejrychlejšího obnovení poměru nabídky a poptávky, jsou používány včerejší recepty na řešení problémů. „Vykupování trhu standardních produktů pomocí prostředků daňových poplatníků svědčí o naprosté neznalosti problému,“ Podle Kučery je politicky naivní se domnívat, že špatné a ruinující příjmy producentů mléka je možné vyřešit pouze exportními podporami. „Ty představují pouhou kapku dopadající na rozpálený kámen a slouží zcela očividně pouze k uklidnění myslí evropských úředníků zodpovědných za sektor mléka,“ prohlásil s tím, že pokud nedoje k okamžitému řešení situace, stane se řada investic, realizovaných v uplynulých letech pouze vyhozenými penězi s nenávratnými škodami a dopady do počtů pracovních míst a možností využití pro rozvoj venkova. Podle něj je třeba proto řešit dva problémy. Po vzoru Francie zmrazit navyšování kvóty a připravit jiný systém řízení množství mléka na trhu. Je třeba zajistit také dočasné zavedení minimální ceny mléka, respektive ceny mléka kryjící průměrné produkční náklady. Odpovídající legislativní rámec by měl pak také umožnit výrobcům sdružovat se a kontrolovat tak množství mléka v na trhu. Neměně důležité je podle Kučery zabezpečit maximální možnou transparentnost trhu s mlékem ve všech jeho částech od výrobce až po spotřebitele, zvláště na úrovni obchodních řetězců. „Výrobci mléka se dnes pohybují na evropském trhu s mlékem, který se vyznačuje silnými disparitami. Odstup mezi spotřebitelem a výrobcem vzrostl. Výrobce dodává své mléko mlékárně, která je zásobována mnoha dalšími producenty. Mlékárny opět prodávají své výrobky do maloobchodu s potravinami, kterému dominují několik velkých obchodních podniků,“ přiblížil s tím, že význam obchodních řetězců nabývá v jednotlivých zemích různě silně na důležitosti. To znamená, že například i v takové zemi jako je Německo, stojí přes 100 tisíc výrobců mléka proti třem, čtyřem obchodním řetězcům ovládajícím trh. Možnosti působení jednotlivého výrobce se staly minimálními a také mlékárny mají čím dál méně možností efektivně se účastnit tvorby cen, vysvětlil Kučera. Evropský trh s mlékem není v rovnováze. Požadavky na kvalitu Mléko se v Evropě vyrábí v souladu s přísnými standardy hygieny, welfare a životního prostředí. To vede k zabezpečení vysoké kvality potravin a doposud také k zajištění potravinové soběstačnosti. Požadavků na kvalitu a bezpečnost produktů jsou si vědomi jak evropští, tak i čeští chovatelé. Svoje chovy tak dlouhodobě přizpůsobují požadavkům, které na ně klade unijní legislativa. A právě ti, kteří investovali do těchto opatření nejvíce, jsou dnes těmi, kteří jsou nejvíce postiženi. „Přičteme-li k této dopady výrazně dvojkolejné, možná dokonce několika úrovňové, takzvané společné zemědělské politiky EU, je výsledek tristní,“ řekl Kučera a připomněl, že Evropská unie je také již několik let v pozici čistého importéra hovězího masa, protože domácí unijní spotřeba je vyšší než produkce, při trvale klesajících početních stavech skotu ve státech EU. Chybějící hovězí maso je nahrazováno masem ze třetích zemích, ze zemí o kterých se často vedou diskuse ohledně bezpečnosti a kvality potravin. První tři místa z pohledu dovozů hovězího masa do EU v roce 2008 patřily Brazílii, Argentině a Uruguai, následované Namibii a Botswanou.
Produkce mléka zajišťuje také zachování kulturní krajiny a kulturního venkovského prostředí. Zabezpečuje rovněž pracovní místa. „Ta představují tvrdou, náročnou a zodpovědnou práci. Produkce mléka není totiž práce u soustruhu, je to práce s živým organismem, který není možné dnes vypnout a vrátit se k němu, až začne znovu být poptávka po šroubcích. Zajišťuje pracovní místa na venkově, pro lidi, kteří často nemají jinou šanci uplatnění často díky své kvalifikaci nebo kvůli svému věku. Tito lidé se již dnes začínají ocitat na úřadech práce,“ prohlásil s tím, že stát by si měl rozmyslet, zda je výhodnější přijmout krátkodobá opatření v sektoru, který je v krizi nebo pro něj bude ekonomicky únosnější vyplácet dlouhodobě podpory v nezaměstnanosti lidem, kteří mají pouze omezenou šanci najít jiné uplatnění. „A to nemluvím o dodavatelsky a odběratelsky navázaných hospodářských odvětvích, ve kterých je zaměstnáno tři až čtyřikrát více pracovníků, než v samotném sektoru produkce mléka,“ dodal s tím, že sektor mléka je na nejlepší cestě, aby mléčné výrobky na pultech našich obchodů byli v poměrně krátké době nahrazeny produkty třeba, z Číny. „Situace chovatelů skotu a producentů mléka je skutečně zoufalá. Zoufalí lidé se často odhodlávají k zoufalým činům. Českým producentům už příliš variant k řešení situace nezbývá,“ dodal.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *