Tuzemská produkce kvalitních vín roste

Vinaři v České republice byrábějí v posledních letech stále více kvalitnějších jakostních a přívlastkových vín, a naopak méně vín stolních. "Kvalita českých a moravských vín udělala za poslední desetiletí velký skok," uvedl dnes ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec a dodal, že velký vliv na zlepšení kvality měl i nový vinařský zákon, který byl schválen v roce 1995.

Zatímco v roce 1998 čeští vinaři dodali na trh méně než 200.000 hektolitrů jakostních a přívlastkových vín, v roce 2003 už to bylo přes 300 tisíc hektolitrů. Od roku 2000 naopak klesá objem stolních vín, předloni jich bylo pod 200 tisíc hektolitrů. Celková domácí produkce se pohybuje kolem půl milionu hektolitrů. Protože po vstupu do EU platí zákaz zvětšování ploch vinic, pěstitelé se je snažili co nevíce rozšířit do loňského května. Před rokem 1995 činila výměra asi 12 tisíc hektarů, v současnosti je to téměř 19 tisíc hektarů. Skladba se přitom posunula k méně úrodným a kvalitnějším odrůdám.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *