Unie počítá s tím, že hovězí bude dovážet

Masný sektor EU se po extrémních podmínkách způsobených dvěma krizemi BSE, nákazou slintavky a kulhavky a ptačí chřipkou postupně zotavil. V evropské pětadvacítce se vrátila do normálního stavu i spotřeba hovězího a telecího masa, která v roce 2003 dokonce převýšila výrobu. Stalo se tak poprvé za posledních více než 20 let. Konstatuje to mimo jiné zpráva Evropské komise o vyhlídkách agrárního trhu pro období 2004 až 2011. Podle ní by se tento trend měl udržet po celé období 2004 až 2011.

Přitom nové členské státy se na celkové produkci hovězího a telecího masa podílejí asi osmi procenty, na spotřebě těchto mas jen sedmi procenty. Podle zprávy by produkce hovězího masa měla přechodně vzrůst, a to z předpokládaných 7,915 milionu tun v letošním roce na více než osm milionů tun. Výroba by přitom měla kulminovat v roce 2006, kdy zpráva předpokládá, že celá evropská pětadvacítka vyprodukuje zhruba 8,036 tun hovězího a telecího. Z toho by země původní patnáctky měly dodat asi 7,405 milionu tun a nováčci jen 682 tisíc tun. Produkce hovězího by pak podle prognostiků unie měla nadále klesat až k 7,886 milionu tun v roce 2011. Z toho by 7,291 milionu tun měly dodat země původní patnáctky a pouhých 595 tisíc tun nové státy unie. Pokud jde o spotřebu, zpráva předpokládá její vzestup z 8,071 milionu tun, které by se na území unie měly sníst letos, na 8,225 milionu tun v roce 2007, kdy by měla obliba hovězího a telecího v unii dosáhnout v daném období svého vrcholu. V následujících letech by měla již nadále klesat až na 8,155 milionu tun v roce 2011. V roční spotřebě na obyvatele nepředpokládá zpráva příliš velké výkyvy. V průměru celé pětadvacítky by se měla pohybovat mezi 17,5 a 17,8 kg, u původních členů unie by její průměr měl kolísat v rozmezí 19,4 až 19,8 kg a u nových států mezi 7,3 až 7,6 kg. Export hovězího (a telecího) masa by mělpostupně klesat, naopak by se měl zvyšovat jeho import

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *