Útraty za obědy rostou i kvůli zdražování potravin

Češi letos v červnu zaplatili za oběd v průměru 108,20 koruny, což je o 5,40 koruny více než před rokem. Do stokoruny se nají lidé z krajských měst jenom v Olomouci a Jihlavě. Dnes to v tiskové zprávě uvedla stravenková společnost Edenred. Nejrychleji podle ní rostou útraty za obědy ve městech, kde jsou ceny nejnižší, tedy v Ostravě, Olomouci, Jihlavě a v Ústí nad Labem.

Zatímco na začátku roku rychlý růst táhla největší města jako Praha a Brno, nyní jdou útraty směrem nahoru nejrychleji tam, kde jsou obědy dlouhodobě nejlevnější, uvedla společnost. Proti březnu tak lidé v červnu zaplatili v Ostravě za oběd o 80 haléřů více, šedesátník si připlatili v Ústí nad Labem, po padesátníku v Jihlavě a Olomouci.

Útraty za obědy začaly podle firmy růst od loňského října kvůli zdražování potravin a dalších surovin, výrazný nárůst přišel v prosinci s elektronickou evidencí tržeb. Nejrychleji se to projevilo na útratách za obědy v největších městech, tedy v Praze a Brně, a tam, kde jsou dlouhodobě ceny nad celorepublikovým průměrem, tedy například v Plzni a Českých Budějovicích. Naopak ve městech, kde za obědy lidé platí nejméně, je růst útrat pozvolnější, ale má delší trvání. Restaurace zde zjevně s ohledem na kupní sílu lidí rozložily cenový růst na delší období, uvedl manažer Ticket Restaurant Jiří Brych.

Údaje společnosti jsou sestavené na základě dat od více než 60 000 zaměstnanců, kteří k platbě obědů v restauracích používají stravenku.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *