V Česku je z EU nejnižší spotřeba hovězího

Obyvatel České republiky zkonzumoval v loňském roce 9,5 kilogramu hovězího masa, což je nejméně ze všech členských států Evropské unie. Meziroční pokles spotřeby činí 0,7 kilogramu. Přitom ještě před dvaceti lety byla spotřeba hovězího na obyvatele za rok kolem třiceti kilogramů. Vyplývá to z připravované Zprávy o stavu českého zemědělství.

Z hlediska oblíbenosti vytlačilo hovězí maso z jídelníčku obyvatel České republiky drůbeží maso. Na poklesu spotřeby se podle předsedy Českého svazu zpracovatelů masa Jaromíra Klouda podílí vyšší cena hovězího proti vepřovému a drůbežímu masu. Také delší doba zpracování hovězího má vliv na opadnutí zájmu spotřebitelů. Vloni se na poklesu spotřeby hovězího podepsala ekonomická krize, kdy se projevil trend výroby levných uzenin s nižším obsahem masa pro obchodní řetězce. Méně hovězího než dříve se z úsporných důvodů používá také ve veřejném stravování. Připomněl, že Hovězí se u nás moc neuplatní ani při stále oblíbenějším grilování masa, poznamenal Kloud.. Nejvíce se griluje vepřové. Připomněl, že obliba hovězího klesala již v prvních letech po sametové revoluci, kdy došlo k jeho výraznému zdražení. Další odliv konzumentů zaznamenalo hovězí v roce 2001, kdy se promítly obavy z nemoci šílených krav.
Více než polovinu domácí spotřeby masa zaznamenává vepřové. Průměrný Čech loni snědl 41 kg vepřového masa. Druhé nejoblíbenější je již několik let drůbeží maso, jehož loňská spotřeba činila necelých 26 kg. Jeho předností je nižší cena, snadná úprava a dietetické přednosti.
Spotřeba ostatních druhů masa, jako jsou například králičí či zvěřina, činila v loňském roce v průměru čtyři kilogramy na obyvatele. Ani šesti kilogramů na osobu nedosahuje spotřeba ryb v tuzemsku, což je ve srovnání se zbytkem Evropy málo.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *