V letošním ročníku Regionální potravina Libereckého kraje bylo oceněno devět výrobků

Ocenění Regionální potravina Libereckého kraje pomáhá propagovat malé místní firmy i jejich produkty. Zákazníci se o oceněných výrobcích dozvídají na prezentačních akcích, kde je mohou ochutnat, a díky tomu se podle výrobců zvyšuje jejich prodej. Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství. Do letošního sedmého ročníku bylo v kraji přihlášeno rekordních 93 produktů od 27 výrobců, oceněno bylo devět výrobků.

Soutěží se v devíti kategoriích. Mezi oceněnými výrobky jsou – Debrecínka z Řeznictví a uzenářství Karla Kloučka, Jelení klobása společnosti Folda, Bio ovčí tvaroh tučný Jany Rosenbaumové, Filounské bio podmáslí kysané z farmy Martina Šourka nebo celozrnný koláč se sezonním ovocem z Koláčkovy pekárny. Označení získal také Český česnek z Podkrkonoší Jana Hradeckého, ovocný ostružinový sorbet od Davida Stárka a Světoběžník JC Cimrmanův světlý ležák z Pivovaru Příchovice.

Regionální potravinou je nově také Mikulův Mrak což je variace na klasický žloutkový věneček nebo větrník z odpalovaného těsta. Není to ale tradiční recept, uvedl Jiří Mikula z turnovské pekárny.

Turnovská pekárna Jiřího Mikuly je Firmou roku 2015 Libereckého kraje. Už přes dvacet let sází na tradiční receptury a ruční výrobu. Z malého podniku se čtyřmi pekaři je dnes firma s více než stovkou zaměstnanců. Výhodou je podle Mikuly především nezávislost na obchodních řetězcích. Firma má několik desítek vlastních pekáren a také cukráren a letos přidala i vlastní pražírnu kávy.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *