V Maďarsku očekávají nižší sklizeň cukrovky

Pokles sklizně až o dvacet procent se očekává v letošním roce v Maďarsku. Může za to sucho a vysoké teploty. Místo 2,4 milionu tun se by se tedy mohly sklidit pouhé dva miliony tun cukrovky, ze které cukrovary vyprodukují 270 000 tun cukru.

Loni se v Maďarsku vyrobilo asi 341.000 cukru. Jak uvedl prezident asociace cukrářského průmyslu Béla Fischer, desetiprocentní pokles je jistý již teď a další snížení způsobí sucho. Zároveň opět vyzval vládu, aby zvážila dovozní cla a pomohla ochránit domácí výrobce. V Maďarsku jsou tři největší výrobci cukru, a to Magyar Cukor, Eridania Beghin-Say a Eastern Sugar. Magyar Cukor patří do rakouské skupiny Agrana.
Fischer argumentovat tím, že vláda, která producenty přes minimum produkčních kvót nutí produkovat určité množství cukru, má také povinnost chránit jejich ceny. Do konce letošního června už Maďarsko podle Fischera doveze 50 000 tun cukru ve srovnání s objemem 15 000 tun ve stejném období loni. Clo na dovoz cukru nyní v Maďarsku činí 68 procent, počítá se k němu ale ještě dalších 50 procent z objemu nad určitý limit. To ale nestačí k tomu, aby se dovoz cukru podařilo zastavit. Nejvíce se do Maďarska dováží levný cukr z Polska. Fischer nenavrhl, jaké clo je třeba na dovoz cukru uvalit.
Maďaři jsou schopni vyrobit kilogram cukru za asi 147 forintů (přibližně 20 Kč) a Fischer chce od vlády, aby zajistila, že tato cena bude konkurenceschopná. Připouští však, že problém je pouze přechodný, protože vstupem Maďarska do Evropské unie začne platit dovozní clo 420 eur na tunu cukru.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *