Veterináři budou kontrolovat pohodu zvířat v souvislosti s horkem

Vzhledem k aktuálnímu vývoji počasí Státní veterinární správa (SVS) připomněla důležité zásady, které by měli chovatelé hospodářských i zájmových zvířat dodržovat. Horké dny mohou negativně ovlivnit pohodu a zdraví zvířat. V období vysokých teplot by měli chovatelé věnovat zvýšenou pozornost především odpovídajícímu napájení, chlazení a větrání. Z preventivních důvodů se kontroly SVS v těchto dnech ve zvýšené míře zaměří na plnění povinností vyplývajících chovatelům z platných předpisů v souvislosti s extrémními klimatickými podmínkami. Informoval o tom zástupce tiskového mluvčího SVS Petr Majer.

V případě stájí a hal, kde může teplota stoupat velmi vysoko, by měla být zajištěna ventilace a náhradní zdroje energie – pro případ výpadku proudu. „Chovatelé by měli teplotu průběžně kontrolovat a nespoléhat pouze na automatické řízení odvětrávání v chovatelských zařízeních. Je třeba také sledovat předpovědi počasí a uvědomit si, jaké problémy mohou náhlé změny teploty způsobit,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád a dodal, že řada případů úhynu drůbeže v chovných halách v předchozích letech potvrzuje, že připomínání na první pohled možná samozřejmých věcí, není bezdůvodné. Ve velkochovech prasat i v kravínech je v případě extrémních teplot vhodné zvířata chladit sprchováním. Pastevně chovaná zvířata, u nás především skot a ovce, musí mít na pozemku možnost pobývat ve stínu. Také u nich je nutné zajištění vhodného zdroje napájení.  „Zvýšená rizika s sebou nesou v těchto dnech také transporty zvířat. Jejich přesuny je proto doporučeno načasovat na ranní či večerní hodiny, kdy slunce tolik nepálí. Je nutné pamatovat na to, že zejména při každém stání dopravního prostředku riziko přehřátí narůstá,“ zdůraznil Semerád. Na dostatek vody by neměly zapomínat ani osoby cestující se psy, kočkami a jinými zájmovými zvířaty.*

Komentáře ke článku 1

  • Václav

    To je všechno pěkné, že se takto starají o zvířata, ale lidem klidně nechají servírovat drůbeží maso z Brazílie ( ale také z jiných států) nakažené salmonelou, nacpané růstovými hormony nebo antibiotiky. Ať deklarují jaké procento masa zkontrolují. Naše poražená zvířata mají úplný chorobopis než se dostanou ve formě masa na pulty obchodů, ale u dovozových mas nic nevíme. Čím bylo zvíře krmeno, jak rostlo, zda byla použita antibiotika, kde bylo poraženo, jak probíhalo ochlazení a následné zmražení a jak dlouho cestovalo do obchodu u nás.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *