Více než dvě třetiny provozovatelů automatů na nápoje spotřebitele klamou

Více než dvě třetiny provozovatelů automatů na teplé nápoje klamou zákazníky, přičemž nejzávažnějším porušením předpisů je klamavé označení některých nápojů. Zjistila to při kontrole Státní zemědělská a potravinářská inspekce. O jejích zjištěních informoval v tiskové zprávě mluvčí Pavel Kopřiva.

Nejčastěji byl problém u čokolády, která neobsahovala suroviny, které v ní podle zákona musí být. K přípravě nápoje, který se jmenuje čokoláda, se musí použít směs, která obsahuje aspoň 25 procent kakaového prášku. Přitom u 34 ze 47 kontrolovaných osob inspektoři zjistili používání směsí s nižším obsahem kakaa, sdělil Kopřiva. Ve většině případů to bylo šest až 15 procent.

Podobné problémy byly i u nápojů, u nichž bylo v názvu „mléko“ či „s mlékem“. Místo toho se ve většině případů použila instantní náhrada s mléčnými bílkovinami nebo laktózou. „Více než dvě třetiny kontrolovaných osob tak porušily právní předpisy tím, že poskytovaly o nápojích zavádějící informace. Kakaový prášek a mléko přitom patří k základním a nákladným složkám těchto nápojů,“ uvedl Kopřiva.

Inspekce prověřovala i vyznačení alergenů, čistotu automatů, nastavení systému sanitace a používání vhodných materiálů. Šest provozovatelů nemělo alergeny vyznačené vůbec, u dvanácti to bylo nedostatečné. Ostatní záležitosti byly vyhovující, doplnil Kopřiva.

Inspekce nařídila provozovatelům všechna pochybení napravit a zahájila s nimi správní řízení o uložení sankce. Jelikož výsledky kontroly byly neuspokojivé, bude v nich inspekce nadále pokračovat.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *