Vinaře trápily nemoci révy

Vinaře na Uherskohradišťsku, které je prakticky jediným místem ve Zlínském kraji, kde se ve větším pěstuje vinná réva, letos hodně potrápily nemoci révy. Někteří je postřiky zvládli a úrodu si pochvalují, jiní utrpěli velké ztráty. Kvalitativně by však letošní víno mělo být dobré, s nižším obsahem cukrů a vyšším obsahem kyselin.

    „Letos byl velmi zvláštní rok, trochu kalamitní. Řádily houbové choroby peronospora a oidium a vinaři, kteří nevystihli dobu chemické ochrany, zaplakali nad výdělkem. My jsme to asi vystihli,“ řekl Jaroslav Vaďura z vinařství v Polešovicích.  Na úrodě se podepsalo také počasí, zejména suché léto a opožděná vegetace. „Cukernatost jsme dohnali tím, že o to, co byla vegetace zpožděná, jsme později sklízeli,“ podotkl Vaďura, na jehož vinicích je ještě 50 ´metráků´ odrůdy Cabernet Sauvignon. „To budeme sbírat až příští týden,“ řekl. Úroda v jeho vinařství byla nakonec velmi dobrá. Mezi méně spokojené patří další polešovický vinař Zdeněk Habrovanský. „Neuhlídali jsme postřik a nastoupilo oidium. Za 20 roků je to nejhorší rok, hodně hroznů šlo na zem. Ale nejsem v tom sám,“ řekl Habrovanský. Úroda se podle jeho slov lišila podle lokality i pěstované odrůdy. „Byly dobré výnosy a zdravé hrozny, ale také horší. Kvalita však nebude špatná,“ uvedl vinař, který měl proti loňskému roku o 60 procent nižší úrodu.
    Za spíše mírně průměrný rok označuje letošní úrodu také majitel uherskohradišťské vinotéky Petr Gallia, který zastupuje deset regionálních vinařství. „Letos bylo méně hroznů, ale kvality dosáhly, mají vyšší obsah kyselin. Záleží také na umění vinařů,“ řekl Gallia. Sklizeň révy v České republice bude letos podle odhadu vinařů na úrovni desetiletého průměru. Produkce má odpovídat 650 000 hektolitrům vyrobeného vína. To by znamenalo meziroční nárůst o 160 000 hektolitrů. Vinná réva se v Česku letos pěstovala na 15 699 hektarech vinic.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *