Vracejí se ke starým recepturám

Pivovar Jihlava se při vaření speciálních piv vrací ke starým recepturám, které používali pivovarníci ve městě v minulých staletích. Letošní novinkou je pivo Jihlavský Alt Bier v podobě, v jaké se v kraji vařilo pro měšťany a na export v 16. století, řekl dnes novinářům sládek pivovaru Jaromír Kalina. V příštím roce by chtěl pivovar uvést na trh i pivo, které se kdysi prodávalo zjara.

Jihlavský Alt Bier je svrchně kvašené pivo uvařené v měděném kotli. „Snažili jsme se maximálním způsobem přiblížit výrobním postupům a podmínkám, které v 16. století mohly být,“ uvedl Kalina. Při sestavování receptury sládek vycházel z cechovních zpráv. „Kde se skutečně dá z bilance uvařených dávek a spotřebovaných surovin identifikovat a vyvodit složení,“ řekl.
Slavnou dobu dolování stříbra v Jihlavě připomíná další speciál pivovaru – Jihlavský Grand. Je to silné pivo s osmi procenty alkoholu. V příštím roce chce pivovar uvařit i pivo typu märzen, které se podle sládka dřív mohlo vařit od listopadu do března. Toto pivo prý bylo skladováno v místnosti s ledem na trh šlo, až když led roztál.
Pivovar Jihlava celoročně vaří asi deset druhů piv, navíc připravuje čtyři speciály. Obliba speciálních piv podle sládka stoupá. Piva Jihlavský Grand se ročně vaří asi pět tisíc hektolitrů. Celkový letošní předpokládaný výstav piva vedení podniku nezveřejnilo s tím, že čísla neuvádějí ani velcí hráči na pivním trhu. Před dvěma lety se roční výstav jihlavského pivovaru podle tehdejších údajů firmy pohyboval kolem 140 tisíc hektolitrů.
Pivo se v Jihlavě vařilo od středověku. Moderní pivovar byl ve městě slavnostně otevřen v roce 1861. Pivovar Jihlava teď patří mezi sedm pivovarů společnosti Pivovary Lobkowicz.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *