Výkupní ceny drůbežího masa začínají padat

Výkupní ceny drůbežího klesají. To se promítá do ekonomické situace prvovýrobců. Zpracovatelé sice ještě nezaznamenali výrazné snížení odbytu, ale některé signály tomu nasvědčují. Zpracovatelé i prvovýrobci se obávají podstatnějších dopadů ptačí chřipky do prodeje drůbežího masa.

Podle generálního ředitele Zdeňka Štěpánka nemá zracovatelská firma Xaverov výrazné signály o propadu prodejů, ale narůstají zásoby mraženého zboží. To může být známka, že odbyt vázne. V souvislosti s ptačí chřipkou navíc klesají ceny, což způsobuje ztráty, dodal.
Výkupní ceny klesají i podle ředitele firmy Druko Střížov Františka Svobody. Uvedl, že prvovýrobci nejsou v dobré ekonomické situaci, každý pokles výroby, každé snížení ceny s nimi nějakým způsobem zamává a rezervy nemají.
Pokles výkupní ceny drůbežího masa v Ústeckém kraji má na svědomí podle místních chovatelů ptačí chřipka, která byla zaznamenána v zahraničí. Farmářské ceny se snížily v průměru o korunu za kilogram. Tento měsíc se cena propadla o 50 haléřů až o korunu za kilo masa u brojlerů, řekl Miloslav Soukup z farmy Animo Žatec, která chová 75 tisíc brojlerů. Průměrná cena se na konci ledna pohybovala okolo 20 korun za kilogram.
Výkupní ceny v Moravskoslezském kraji klesly z 21 korun za kilogram na 19 korun, což je podle drůbežářů cena na hranici provozních nákladů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *