Výroba masa na Ústecku klesla

Výroba masa bez drůbežího v Ústeckém kraji loni meziročně klesla o 3,9 procenta na 1992 tun. Celorepublikový pokles ve výrobě činil 2,7 procenta. Meziročně stoupla v regionu jen produkce skopového a kozího masa, kde Ústecký kraj obsadil druhé místo za Pardubickým. Vyplývá to ze zveřejněných údajů ústecké krajské pobočky Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Produkce masa dramaticky klesla na severu Čech mezi rokem 2011 a 2012. Zatímco v roce 2011 činila 10 689 tun, o rok později to bylo jen 2074 tun. „Propad v Ústeckém kraji je dlouhodobě nejvýraznější v rámci celé republiky, opakovali jsme, že situace spěje k totálnímu krachu. Rok 2013 byl trochu stabilizující, byla nastavena cesta, jak z toho ven,“ sdělil šéf Agrární komory Ústeckého kraje František Loudát.
Naproti tomu výroba skopového a kozího masa v kraji vzrostla o 11,4 procenta na 33 tun. V Pardubickém kraji, který žebříček vede, to bylo 37 tun.
Za situací v chovu v Ústeckém kraji stojí částečně historie. V regionu, kde po 2. světové válce původně německé statky často přecházely do rukou přistěhovalců, nezapustil chov podle Loudáta hluboké kořeny. „Všechno ale souvisí hlavně s kroky vlád, které to dopustily. Mívali jsme 168 000 kusů skotu, teď máme 30 000, mívali jsme 60 000 krav, teď dojíme necelé 3000,“ zdůraznil Loudát. „Doufejme, že teď nastolená politika rozšíření zájmu o živočišnou výrobu a podpora tímto směrem pomůže tomu, abychom se postavili aspoň mezi průměrné regiony v této oblasti,“ dodal.
Na vysoké úrovni ale zůstala v Ústeckém kraji rostlinná výroba. Zásluhu na tom mají zejména různé dotační tituly například na pěstování řepky. Plocha osetá řepkou vzrostla v regionu ze 3000 hektarů na 26 000 hektarů. Cena řepky od 90. let vzrostla ze 3000 korun za tunu až na 11 000 korun za tunu.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *