Výroba masa se v prvním čtvrtletí snížila, mírně klesl i nákup mléka

Výroba masa v České republice se v letošním prvním čtvrtletí meziročně snížila o 0,9 procenta na 107 714 tun. Mírně stoupla pouze produkce hovězího masa. Nákup mléka klesl o 0,3 procenta na 579,4 milionu litrů. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu se meziročně snížily ve všech kategoriích, u býků, nejvýznamnější kategorii, však nebylo snížení o 3,2 procenta tak výrazné. U telat klesly ceny o 22,9 procenta, u krav o 6,7 procenta a u jalovic o 0,8 procenta. Klesly také ceny kuřat, a to o 4,7 procenta. Ceny jatečných prasat naopak mírně vzrostly, meziročně o 3,1 procenta.
Zvýšila se výkupní cena mléka, výrobci ho prodávali meziročně o 21,8 procenta dráž za průměrnou cenu 9,70 Kč za litr. Cenu mléka neurčuje tuzemská situace, ale poptávka evropského a světového trhu, kde je mléka nedostatek, vysvětlila mluvčí Agrární komory ČR Dana Večeřová. Růst se projevil také v nárůstu cen mléka a mléčných výrobků v obchodech.

Podle šetření ČSÚ například kilogram sýru eidam v polovině letošního dubna stál v Česku v průměru přes 160 Kč, zhruba o 30 korun meziročně více. Litr polotučného pasterovaného mléka podražil zhruba o dvě koruny na více než 21 Kč. Surovina tvoří podle Večeřové u mléčných výrobků zhruba tři čtvrtiny konečné ceny v obchodě. Přesto je však podle Večeřové určována především marží a obchodní politikou řetězců.

V prvních třech měsících roku bylo poraženo 54 755 kusů skotu, meziročně o 0,8 procenta méně. K poklesu došlo ve všech kategoriích kromě býků, kde byl zaznamenán nárůst devět procent. Celková produkce hovězího a telecího masa činila 16 180 tun, meziročně zůstala na stejné úrovni.
Počet poražených prasat se snížil o 1,7 procenta na 639 495 kusů. Výroba vepřového masa klesla o 1,4 procenta na 57 319 tun. Výroba drůbežího masa dosáhla 34 172 tun a byla meziročně 0,3 procenta nižší.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *