Výroba pálenice bude letos větší, převažuje jablkovice

Pěstitelské pálenice si poslední sezónu pochvalují. Výroba od července do konce června příštího roku by se měla pohybovat mezi 6,5 milionu až sedmi miliony litrů stoprocentní kořalky z ovoce, což by bylo meziročně o 13 procent více. Vzhledem k nadúrodě jablek a významným lokálním propadům dalšího ovoce vozí lidé z 80 procent jablka, hlavně v Čechách. Uvedl to prezident Unie destilatérů ČR Václav Šitner.

V minulých letech se podle něj podíl jablkovice pohyboval mezi 50 až 60 procenty. Nevýhodou letošní sklizně bude také nízká výtěžnost ovoce. Destilát je ale dobrý, řekl. Úroda bude jedna z nejlepších, ale každý okres je na tom jinak. Z pohledu jablek bude sezóna úspěšná, zhodnotil. Jablkovice ale není mezi lidmi tak oblíbená jako jiné pálenky. Následovat budou švestky, které se urodily jen někde, dále hrušky, třešně a višně, jejichž úroda byla dobrá, a na posledním místě meruňky. Poukázal na to, že jsou oblasti, kde ovoce chybí. Morava vyhořela ve švestkách i meruňkách. Uherskohradišťsko, kde se pěstuje nejvíce švestek, je letos nemá.
Šitner konstatoval, že tento rok je špatný na kvalitu ovoce. Hodně začínají hnít jablka i švestky, protože ovoce nemá cukr, který konzervuje. V srpnu pršelo a švestky nabraly vodu a neměly kdy dozrát. Vzhledem k plísním se musí ovoce velmi pečlivě kontrolovat, dodal.
V České republice je nyní téměř 590 pálenic. Každým rokem jich přibývá pět až deset. Nové budují bohatší lidé spolu s minipivovary. Rozvoj předpokládá Šitner i nadále. Pěstitelé se ale vracejí jen tam, kde jim zaručí kvalitu. Pálenice vlastní většinou rodiny. Nekalkulují si mzdy, energie a neplatí si lidi, a tak to nějak vychází, řekl Šitner.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *