Výroba piva stoupla o tři procenta

Výroba piva v České republice od začátku letošního roku do konce srpna meziročně stoupla o tři procenta. O dvě procenta se zvýšil výstav piva pro český trh, export vzrostl o šest procent. Údaje poskytl Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS). V roce 2015 byla přitom výroba piva v ČR rekordní, za celý rok činila téměř 20,1 milionu hektolitrů, meziročně o 2,2 procenta více.

Stále ve větší oblibě jsou ležáky, zájem roste i o nealkoholická piva. „Osmiprocentní nárůst ležáků na tuzemském trhu potvrzuje, že tento trend, který začal v roce 2007, nadále pokračuje a vzrůstá obliba ležáků na úkor výčepních piv,“ uvedl předseda představenstva svazu František Šámal. O šest procent vzrostla produkce nealkoholických piv. Klesá naopak popularitu takzvaných pivních mixů, které spadly o 17 procent. Lidé mají stále radši piva v plechovkách, jejich produkce vzrostla o 18 procent, u PET lahví o čtyři procenta a ve skleněných lahvích o dvě procenta. Naopak se nedaří zvrátit trend, kdy lidé chodí méně do restaurací a pijí pivo spíše doma. O dvě procenta klesla výroba sudového piva. Pivovary se trend odlivu hostů z restaurací snaží zvrátit speciálními akcemi. Například v minulém týdnu se uskutečnily Dny českého piva, kdy 6000 restaurací a hospod nabízelo speciály a pivní menu. V tomto týdnu se zase uskuteční například Prague Beer Week, který zakončí degustace čepovaných piv z 15 pivovarů v pražských Radlicích.*

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *