Výroba piva v tuzemsku stoupá

Vzestupný trend v domácí výrobě pokračuje. Pivovary na českém trhu vyprodukovaly za prvních devět měsíců letošního roku v meziročním srovnání o 1,67 procenta více, což je celkem 14,6 hektolitrů piva. Na vzestupu se podílí rostoucí export, který se zvedl o 16 procent a dosáhl tak 2,354 milionu hektolitrů. Informoval o tom předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Krakeš.

Největším domácím producentem piva je nadále Plzeňský Prazdroj, na druhém místě jsou Pivovary Staropramen a třetí je Budějovický Budvar
Více než 60 procent produkce tvoří výčepní piva. Výroba ležáků představuje 35 procent, přičemž poptávka po nich stoupá. Roste také zájem o nealkoholické pivo, kterého se vyrobilo přes 185 tisíc hektolitrů, meziročně o 23 procent více, sdělil Krakeš.
České pivo se nejvíce stáčí do sudů, které tvoří víc než 51 procent obalů. Téměř 44 procent moku se prodává lahvích, menší objemy jsou spotřebitelům distribuovány v plechovkách a cisternách. Právě cisterny ale zaznamenávají nejvyšší růst poptávky.
Tradičně největšími odběrateli českého piva jsou podle předsedy svazu Německo, Slovensko, Velká Británie, USA a Maďarsko. Výrazný vzestup zaznamenal vývoz také do Švédska, Ruska, Rakouska, Itálie a Kanady.
České pivo se nejvíce stáčí do sudů, které tvoří víc než 51 procent obalů. Téměř 44 procent moku se prodává lahvích, menší objemy jsou spotřebitelům distribuovány v plechovkách a cisternách. Právě cisterny ale zaznamenávají nejvyšší růst poptávky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *