Výrobci biopotravin na farmách poukazují na výjimky z přísné evropské normy

Podle provozovatelů ekofarem v Olomouckém kraji vyžaduje stát příliš striktně dodržování hygienických předpisů, které vešly v platnost po vstupu ČR do Evropské unie. Na výrobnu sýrů na malé farmě mají kontroloři stejné nároky jako na velkokapacitní mlékárnu, poukázal předseda svazu PRO-BIO ekologických zemědělců Zdeněk Perlinger. Drobní zpracovatelé ale volají po výjimce z platných norem kvůli zachování tradice. Podle úředníků však nelze obcházet současnou legislativu.

Úředníci požadují například pákové baterie a zakazují používat předměty ze dřeva, uvádí jako příklad velkých požadavků kontrolorů Perlinger. Farmáři poukazují na to, že i v unii existují výjimky, jimiž jednotlivé země zmírňují dopad předpisů a chrání své tradice, zatímco naši úředníci jsou až přespříliš horliví.
Podobně jako Perlinger se vyjádřila i farmářka Jitka Látalová z Tvorovic na Hané. Tvrdí, že výroba sýrů v dřevěných formách má tradici. Předpisům sice neodpovídá, ale v Evropě na ně existují výjimky. Prosadit je u nás je však velmi složité, uvedla. Její rodina chová třicet koz, od nichž získají denně asi osmdesát litrů mléka. Vyrobí z něj zhruba deset kilogramů sýra. Přestože patří mezi malé zpracovatele, musela do nutných úprav investovat přes půl milionu korun a ještě si vzít úvěr, řekla.
Ředitel Krajské veterinární správy v Olomouci Vojtěch Vychodil ale trvá na tom, že legislativa je daná a musí se z ní vycházet. Doplnil, že kontroly ekofarem se konají průběžně, stejně jako v případech ostatních potravinářských provozů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *