Výrobci by měli změnit složení rumové tresti, ale zachovat chuť

Výrobci rumové tresti, která podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) obsahuje některé rizikové látky, by se měli zaměřit na jejich nahrazení bezpečnějšími při zachování tradičního aroma i chuti. Novinářům to po jednání v Evropské komisi řekl včera ministr zemědělství Marian Jurečka s tím, že o věci hodlá jeho úřad s výrobci diskutovat. Jurečka upozornil, že o konci desetileté výjimky výrobci věděli a je tak otázkou, zda se na přicházející změnu připravovali.

Studie EFSA v rumové tresti identifikovala tři látky, které mají genotoxický účinek, tedy schopnost narušit genetický materiál živých buněk. Studie vznikla na základě žádosti evropské asociace výrobců ochucovadel a posuzování se zdaleka netýkalo jen české rumové tresti. Na seznamu látek, které se jako ochucovadla smějí v EU užívat, je asi 2500 položek. Některé další ale ještě posouzené nebyly a jejich používání je nyní umožněno přechodným obdobím končícím v roce 2018. Tam patří právě i česká rumová tresť, obecně byla ale zkoumána celá skupina aditiv používaných také v Rakousku, Německu, Rumunsku i jinde.

„Je potřeba se podívat, zda v tom množství jsou (ony látky) opravdu nebezpečné pro člověka. Ale spíše bych po dnešním jednání viděl cestu v zaměření se na to, jestli ty látky nemůžeme nahradit bezpečnějšími a lepšími,“ poznamenal Jurečka.

Podle Potravinářské komory ČR Evropská komise již prakticky o zákazu rumového éteru rozhodla. Jak uvedla mluvčí komory Dana Večeřová, protože se přezkum všech částí trestí nestihne, reálně tak dojde k zákazu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *