Výrobci potravin budou muset splnit normy EU

Z kontrol, které ve Zlínském kraji provedla Státní zemědělská a potravinářské inspekce, vyplývá, že asi 40 procent výrobců potravin v regionu bude muset investovat do vybavení provozů podle norem Evropské unie. Nejde ale o nijak závratné částky.

Jak uvedla Ilona Kočová z brněnského inspektorátu, jde většinou jde o nákup potřebného vybavení, jako jsou například hygienické myčky či umyvadla s bezdotykovými bateriemi.
Inspektoři provedli u výrobců potravin a ve velkoobchodních skladech v kraji od začátku roku 270 kontrol, které byly zaměřeny zejména na dodržování podmínek a požadavků na provozní a osobní hygienu při výrobě potravin. Na nedostaky byli výrobci upozorněni. Od 1. července totiž vstoupí v platnost vyhláška, která již zahrnuje příslušné směrnice EU. Podle Kočkové bude závazná pro podniky, které vzniknou po tomto termínu, ostatní firmy se jí budou muset začít řídit po vstupu do EU.
Podle ní je důležité, aby výrobci začali s přípravami s dostatečným předstihem a minimalizovali tak riziko možných sankcí. Pokuty, které může SZPI za nedodržování předpisů uložit, mohou dosáhnout i milionových částek.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *