Výrobní cena chleba klesá, podle pekařů neodpovídá jeho hodnotě

Výrobní cena chleba, kterou platí pekařům obchodníci, dlouhodobě klesá. V srpnu podle dat Českého statistického úřadu činila 14,94 Kč/kg, loňský průměr byl 16,02 Kč/kg. Cena podle Svazu pekařů a cukrářů v ČR neodpovídá jeho skutečné hodnotě. Zástupci svazu to dnes uvedli na tiskové konferenci. Cena na regálech v obchodech byla v říjnu 21,78 koruny za kilogram. Na ceny podle pekařů tlačí obchodní řetězce.

„Nízká cena neumožňuje pekařům investovat do rozvoje, řádně odměňovat své zaměstnance, řemeslo ztrácí atraktivitu pro mládež. Pekaři proto apelují na obchodní řetězce, aby mezi sebou nesoutěžily ve snižování cen základních pekařských výrobků,“ řekl předseda svazu Jaromír Dřízal. Český chléb je podle svazu pátý nejlevnější ze zemí Evropské unie. Česká spotřeba chleba se pohybuje okolo 40 kg na člověka ročně.

Obchodníci tvrdí, že se stále více prodávají menší chleby o hmotnosti pod jeden kilogram. Podle šéfa pekáren v obchodním řetězci Globus Pavla Meduny se lidé učí nevyhazovat jídlo, nakupují pouze pro momentální spotřebu. „Druhým vlivem je výrazné zvyšování prodeje speciálních chlebů, jako jsou různé vícezrnné či žitné, a také jsou viditelné tendence zvýšených prodejů krájených chlebů o hmotnosti od 240 g až 500 g,“ dodal Meduna. Podle něj se letos chléb zdražovat nebude.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *