Výsledky kontrol inspekce u burčáku

Státní zemědělská a potravinářská inspekce dokončila laboratorní analýzu více než poloviny vzorků burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu, které odebrala v rámci letošní prodejní sezóny. Rozbor prokázal nevyhovující parametry u pěti vzorků ze 41, u kterých byla dosud analýza ukončena. Uvedl to mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Metoda nukleární magnetické rezonance u dvou vzorků vyvrátila deklarovaný původ hroznů z České republiky, produkt pocházel z hroznů cizozemského původu a prodejce tak spotřebitele uváděl v omyl. Dále Státní zemědělská a potravinářská inspekce prokázala u dvou vzorků vyšší než povolenou míru přicukření a u jednoho vzorku navíc i přítomnost tří typů syntetických barviv. Nevyhovující hodnoty jsou u uvedených parametrů považovány za důkaz falšování. Dalších 36 vzorků při rozborech vyhovělo.

Inspekce letos prověřila 624 prodejních míst burčáku a částečně zkvašený hroznový mošt a v 74 případech odebrala vzorek pro analýzu v laboratoři. Součástí převážné většiny kontrol je senzorické hodnocení nabízeného zboží, kontrola průvodní dokumentace a hygieny prodeje.

S prodejci nevyhovujících vzorků zahájí Státní zemědělská a potravinářská inspekce správní řízení o uložení sankce. Inspekce bude pokračovat v odběrech vzorků burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu do konce prodejní sezóny 30. listopadu 2013.

Výsledky analýz dalších desítek odebraných vzorků inspekce zveřejní v následujících týdnech, laboratorní metoda vyžaduje přirozené prokvašení burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu po dobu minimálně čtyři až šest týdnů.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *