Zájem o kozí produkty u nás roste

Tuzemským chovatelům koz se v posledních letech začíná dařit a díky rostoucí poptávce po kozích produktech i dotacím rozšiřují stáda. Vyplývá to z červencové situační a výhledové zprávy ministerstva zemědělství, která se chovem koz a ovcí zabývá.

Zatímco v roce 2004 bylo v České republice evidováno něco přes 11,9 tisíce koz a kozlů, tak letos na jaře jich u nás bylo již více než 16,6 tisíce. S rostoucím počtem chovaných koz se zároveň zvyšuje produkce kozího mléka a sýrů. Farem, které chovají více než sto koz, je u nás podle MZe v současnosti dvanáct. Z pohledu bilance početních stavů koz nepředpokládá ministerstvo jejich další výrazný nárůst, ale spíše postupný přesun chovu od individuálních chovatelů do větších stád.
Zpráva konstatuje, že tuzemský chov koz je zaměřen především na produkci mléka s následným zpracováním na výrobky ve specializovaných farmách, nicméně v poslední době se začínají rozšiřovat i masná plemena koz, která se dosud chovala pouze okrajově. Spotřebitelé totiž přicházejí na chuť kůzlečímu masu, které jde nejvíce na odbyt před Velikonocemi, kdy se objevuje hlavně na pultech supermarketů ve velkých městech.
Kozí farmy u nás začaly vznikat na počátku 90. let minulého století, později jich ale asi polovina zanikla, protože na jejich výrobky ještě nebyl připraven trh a chyběly i vhodné zpracovatelské technologie. Oboru se díky rostoucí poptávce po biopotravinách a dotacím daří hlavně v posledních letech. Speciální mlékárna nebo sýrárna, která by vykupovala a zpracovávala kozí mléko, však u nás neexistuje. Kozí mléko a sýry mají podle odborníků příznivý vliv na léčbu řady nemocí. Jsou vhodné zejména k podpoře léčby kožních a střevních alergií, mohou posloužit jako plnohodnotná náhrada pro osoby trpící nesnášenlivostí vůči bílkovině kravského mléka. Mezi zákazníky kozích farem proto převažují především vyznavači zdravé výživy nebo nemocní lidé.
V roce 2001 bylo dojeno 1559 koz chovaných ve stádech a loni už 2389, přičemž letos by se měl jejich počet pohybovat kolem 2500 koz. Spolu s tím roste i produkce kozího mléka, která se zvýšila z 850 tisíc litrů v roce 2001 na loňských 1,2 milionu litrů. Podobně vzrostla výroba kozích sýrů, a to z 85 tun v roce 2001 na loňských 120 tun. V letošním roce odborníci předpokládají nárůst produkce kozího mléka na 1,25 milionu litrů a kozích sýrů na 125 tun.
Chov v uplynulých letech kvůli rostoucí poptávce po výrobcích z kozího mléka rozšiřovala například Kozí farma Dvůr Ratibořice u Jaroměřic nad Rokytnou. Rodinný podnik, který před 14 lety začínal se dvěma zvířaty, se nyní stará o 225 koz a má vlastní mlékárnu. Nejvíce výrobků dodávají do pražských obchodů se zdravou výživou a loni je začali vyvážet i na Slovensko. „Zájem zákazníků roste, trh se ale pomalu zaplňuje,“ uvedl farmář Matěj Pastrňák. Farma, která je zapojena do systému ekologického zemědělství, denně zpracuje několik stovek litrů kozího mléka. Vyrábí z něj asi šest druhů výrobků – mléka, kefíry, sýry, sladké krémy i jogurty, a to v několika příchutích. Loňskou novinkou je syrovátkový nápoj.
Chovat kozy je podle odborníků úplně jiná práce než třeba chov skotu nebo ovcí. „Kozy jsou neuvěřitelně chytrá zvířata s inteligencí vlčáka. Při starosti o ně nemůžete polevit v pozornosti,“ tvrdí například soukromý zemědělec Vladimír Sládeček v Zásadě u Rašovic na Chomutovsku.
I když početní stavy koz v tuzemských chovech rostou, v řadě zemí Evropské unie jsou kozy mnohem rozšířenější. Na předních místech v chovu koz figurují Řecko se 4,9 milionu kusů, Španělsko s 2,8 milionu a Francie s 1,3 milionu kusů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *