Zájem o tradiční svatomartinské husy se každý rok zvyšuje

Na husí farmě v Rohozné na Jihlavsku je v plném proudu porážka vykrmených hus. Farma jich na svatomartinské hody letos dodá kolem devíti stovek. Kromě toho také 600 kachen a asi dvě stovky kuřat. Husy o váze kolem pěti kilogramů dostanou zákazníci oškubané, vykuchané, chlazené a vakuově zabalené včetně drůbků. Zájem o tradiční svatomartinské husy se každoročně zvyšuje. Podle majitele Josefa Třísky patří jediná husí farma na Vysočině mezi pět největších chovatelů hus v České republice.

„Protože husy dodáváme čerstvé a chlazené, jsme omezeni kapacitou porážky,“ řekl Tříska. Husy se musí porazit a zpracovat během dvou týdnů. Třem stálým zaměstnancům farmy od začátku listopadu při jednom z vrcholů sezony pomáhá šest brigádníků. Na certifikovaných jatkách přímo na farmě se pracuje v prodloužených směnách. Podle Třísky se 80 procent hus prodá přímým prodejem, zbytek farma zaváží do vybraných prodejen a restaurací v Jihlavě, ale i v Praze nebo v Brně. Kilogram husy se na farmě prodává přibližně za 180 korun. Vedle porážky vykrmených hus je prvním vrcholem sezony na husí farmě líhnutí housat. Základní hejno farmy tvoří 2000 chovných hus, které na jaře snášejí vejce. Poslední léta se podle Třísky zájem o husy oživuje a přibývají lidé, kteří se začínají věnovat jejich chovu. „O housata je enormní zájem,“ tvrdí chovatel. Lidé se podle něj kvůli případům, kdy se někde objeví závadné potraviny, daleko víc zajímají o jejich původ. „Vyhledávají proto prověřené zdroje, kde je kvalita zaručená,“ dodal Tříska.*

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *