Zájem o výrobky z ovčího a kozího mléka stále roste

Díky zdravému stylu života a poptávce po kvalitních potravinách rostou stavy ovcí a koz v Plzeňském kraji, ale i v celé ČR. Češi stále více nakupují nejen výrobky z ovčího a kozího mléka, tedy jogurty, sýry, kefíry i tvarohy, ale také jehněčí a kůzlečí maso. Uvedli to chovatelé ovcí a koz a nutriční terapeutka plzeňské fakultní nemocnice Jaroslava Kreuzbergová.

„Nestíhám uspokojovat poptávku u ovcí, o kozy je zájem ještě větší,“ řekla soukromá farmářka Pavla Kožnarová z Málkovic u Boru u Tachova. Na desetihektarovém pozemku chová 40 plemenných ovcí a 12 koz, které prodává živé. Podle Karla Krátkého, předsedy krajské pobočky svazu a dlouholetého chovatele ovcí z Klatovska, je největší zájem o jehňata a kůzlata před Velikonocemi a Vánoci. Většina jde do Rakouska, Německa a poslední dva roky také do Nizozemska. Ovce a kozy jsou v ČR chovány na pastvách. „Díky přirozenému chovu jde o maso šťastných zvířat. Na specifickou příchuť už si Češi zvykají, maso se musí podávat teplé,“ řekla Kreuzbergová. Ovčí sýry podle ní patří k nejkvalitnějším a nejvýživnějším, kozí sýry mají podle Kreuzbergové „výbornou bílkovinu“.

„Stavy ovcí rostou 15 let na loňských 218 tisíc kusů,“ řekl předseda představenstva Svazu chovatelů ovcí a koz ČR Vít Mareš. Podle něj ale chov stále není na úrovni roku 1991, kdy se v ČR chovalo 429 tisíc ovcí. Stavy výrazně klesly do roku 2000, kdy se snížily až na 80 tisíc kusů. „Bylo to zaviněno tím, že tady někdo řekl, že vše vyřeší trh, ale v Evropě se vždy ovce dotovaly,“ uvedl Mareš. Teprve po obnovení podpor pro chovatele se vývoj obrátil.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *