Zákaz kouření v restauracích se začíná projevovat na prodeji sudového piva

Zákaz kouření v restauracích se podle pivovarů v Pardubickém kraji začíná projevovat na prodeji piva. Se začátkem chladnějšího počasí také ubylo hostů v zahrádkách, navíc se již většinou uzavřely. Prodej lahvového piva propad konzumace sudového nenahradí. Uvedl to Roman Marčák z Pardubického pivovaru.

V září se podle Marčáka ochladilo a v kategorii pivnic prodej sudového piva poklesl, někde i docela dramaticky. Později se to několika teplejšími dny trochu zlepšilo. Pivovar vyrábí asi 60 procent piva v sudech a 40 procent v lahvích. Lahvové se zatím prodává beze změny, výpadek nižší spotřeby sudového piva nepokryje. Sestupný trend podle Marčáka pokračoval i v říjnu.

Stejnou zkušenost má i Měšťanský pivovar v Poličce. Podle předsedy představenstva Karla Witze v srpnu prodej meziročně rostl o osm procent, v září naopak o 20 procent oproti stejnému období loňského roku klesl. Pro pivovar je přitom prodej sudového piva klíčový, tvoří asi 85 procent produkce. Podle Witze se zákaz kouření projevil. Očekává, že se jim sníží spotřeba piva až o polovinu.

Protikuřácký zákon začal v České republice platit 31. května. Norma přinesla zákaz kouření v restauracích a na dalších veřejných místech. Na zahrádkách u restaurací kouřit lze.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *