Závažné porušení mimořádného veterinárního opatření

Veterináři zjistili první závažné porušení opatření na kontrolu brazilského drůbežího masa na bakterie salmonel. Pražská firma Shin nevyčkala na výsledky šetření a poslala do oběhu 1,5 tuny masa s bakteriemi. Maso šlo do čtyř restaurací - Ngo Thang v Praze 3, Wok food v Praze 5, Huang Sen v Praze 3 a do Vietnamské restaurace v Plzni 3. Zřejmě se už zkonzumovalo. Provozovateli potravinářského podniku, který skladoval zmrazené kuřecí maso v pronajatém skladu v Praze-Sedlci, hrozí ve správním řízení až 50milionová pokuta, sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Nejspíš šlo o selhání jedince.

„Jak ukázalo šetření případu, provozovatel si nechal provést vyšetření přijatého drůbežího polotovaru. V jednom z pěti odebraných vzorků byla zjištěna přítomnost salmonel. V mezidobí však, patrně kvůli selhání lidského faktoru, došlo k distribuci celé zásilky do provozoven veřejného stravování,“ uvedl Vorlíček. Odběratelé masa uvedli, že se již spotřebovalo. „Pokud by některé stravovací zařízení přesto mělo k dispozici výrobek v mrazicím zařízení, je třeba vrátit jej zpět dodavateli,“ dodal mluvčí. Provozovatel podle ústředního ředitele SVS Zbyňka Semeráda porušil požadavky na bezpečnost potravin. „Přitěžující okolností bylo, že ve skladu nebyly dodrženy zásady odděleného uskladnění a zřetelného označení pozastavených produktů, a byla tak z nedbalosti porušena mimořádná veterinární opatření,“ dodal ředitel. Příjemcem brazilské zásilky byla společnost Shin se sídlem v Praze 6, kuřecí řízky byly označené datem výroby 12. prosince 2016 a s trvanlivostí do 11. prosince 2018.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *